Bursać: Jel' to opet crkvena zvona najavljuju protjerivanje Bošnjaka iz RS-a?

Radiosarajevo.ba
Bursać: Jel' to opet crkvena zvona najavljuju protjerivanje Bošnjaka iz RS-a?
Foto: Radiosarajevo.ba / Bursać secirao uznemirujući narativ vlasti RS-a

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Nenad Nešić svojim skupštinskim govorom samo potvrđuje da je većinska politika u RS-u duboko nacionalistička, ksenofobna i rasistička. Nije on nikakav izuzetak, nego pusto pravilo, koje kazuje Bošnjacima da se opet sele iz RS-a!

Piše. Dragan Bursać za Radiosarajevo.ba

Nastavak kreditne linije - Stambeni krediti za mlade i uspješnog poslovanja Union banke

Nastavak kreditne linije - Stambeni krediti za mlade i uspješnog poslovanja Union banke

Koliko je srpskih država dovoljno?

Lider interesne političke organizacije DNS Nenad Nešić danas je u Skupštini entiteta Republika Srpska iznio ksenofobno i profašističko razmišljanje kojeg se ne bi postidjeli ni zločinci Karadžić i Mladić na kamari. Pa kaže:

"Ovdje (u Bosni i Hercegovini op. a.), puno prije ezana s minareta čula su se hrišćanska zvona. Nećemo da budemo nikakvi Bosanci, mi smo pravoslavni hrišćanski Srbi i ovo je samo još jedna od država koju smo stvorili, a RS je način da je sačuvamo."

Dakle, pravoslavni, kako reče Nešić, hrišćanski Srbi u "još jednoj srpskoj državi", šta treba da rade, treba da ušutkuju mrski ezan sa minareta. Sjetićete se, to je gotovo isto kazao, samo čak manje radikalno onomad Milorad Dodik, navodeći kako "hodža arlauče" dok uči ezan u Banjaluci.

Pa tako možemo slobodno kazati da je sve ovo već odavno oformljen narativ, rasističke prirode za ništenje svega što ne pripada izmišljenoj superiornoj velikosrpskoj tradicji. A opet, sjetićete se, u ime ovakvih ideja počinjen je genocid kao najstrašniji čin ništenja ljudi, počinjeni su svi masovni zločini, etnička čišćenja, planska silovanja i na koncu uništavanje vjerskih objekata.

Koliko je uništenih džamija dovoljno?

Eto, ta i takva politka, koju danas reprezentuje zaumni Nenad Nešić uništila je više od 500 džamija u Bosni i Hercegovini, vođenja uvijek istim fašističko-supermacionističkim ciljevima o "prvim zvonima", koja su nekako, ne zna se kako superiornija u odnosu na "ezan i minarete".

Onako teoretski, da li to znači da pagani koji su naseljavali ovo područje i čiji su (i) Srbi potomci, a čije je vjersko učenje starije od hrišćansko-pravoslavnog treba da popale i unište sve crkve u BiH? Kakva je to nakaradna, suluda logika? Kakvo je to umovanje, skrajnutog uma? Kakve su to postavke, čija se logička baza zasniva na uništavanju?

E pa to vam je neliječeni neonacizam. To vam je stanje stvari u zemlji u kojoj nije sprovedena denacifikacija! I ne samo da nije sprovedena, nego je i nakon rata šovinizam od školskog sistema, do laičke svijesti u svakoj pori društva prepoznat kao dobar manir.

Nije ovaj Nešić nikakav izuzetak.

On je samo uzrastao na sistemskoj paradržavnoj nakaradi, a ovo što mu je izašlo iz usta, samo je prirodno stanje stvari u takvom nakaradnom okruženju. To ga nimalo ne amnestira, naprotiv, ali objašnjava mnogo štošta.

I ne, ne zaustavlja se poslanik Nešić tu, on nakon svega kaže, pazite sad, "bošnjački narod jeste najbrojniji u BiH, ali nije najstariji i nema historijsku tapiju na ovu zemlju."

Pa šta ovo uopšte znači?

Znači retorički sve ono što je opisano genocidom, masovnim zločinima, etničkim čišćenjem, uništavanjem vjerskih objekata i kulturno-povijesnog blaga, a koje se kosi sa ovom politkom. Znači da je na sve načine tokom rata, a i u miru pokušano "kontrolisanje broja Bošnjaka" kroz gore pomenute drilove nad nedužnim ljudima, kako bi Nešićeva nacistička jednačina izgledala otprilike ovako: "Sad smo najbrojniji i najstariji, radićemo šta hoćemo!"

Sad će neko pitati, dobro, jel' taj Nešić vlast ili opozicija u RS-u? U njegovom slučaju to se zaista ne zna, pošto on i partija mu djeluju kao korisni mafijaški trol vlasti sa pojedinim desnim uletima u opoziciju.

Ali, to je nevažno!

Hoću kazati, Nenad Nešić, jednako kao Milorad Dodik u vlasti, ili Vukanović i Trivićeva u opoziciji, gaji istu tu i takvu politiku četničanja, ultrancionalizma i ksenofobije, koja ne prizna bilo šta drugo i drugačije od onoga što je SANU sa Dobricom Ćosićem smislio, a Karadžić sa Mladićem izveo na terenu. A to je dogma jedne zemlje, jednog naroda, jedna krvi, jedne religije i jednog tla. Dobro, prije njega je u prošlom vijeku i Adolf Hitler došao na istu ideju, ali se ova lokalna inačica primila i još živi. Itekako!

Hoće li mikrofoni pregorjeti od mržnje?

Čitavu ovu mučnu i sramnu situaciju najbolje opisuje književnik Alen Mešković, koji na svom FB profilu glede Nešića i nešićevih napisa:

"Nacionalizam je mila majka za ovo što slušamo danas u Narodnoj skupštini RS-a. Na znam kako mikrofoni ne pregore od ovolike količine laži, ksenofobije, istorijskog revizoinizma i čistog klerofašizma. Sama činjenica da neko ima petlju ovako govoriti u entitetu gdje su za tri i pol godine rata srušene 534 džamije, a muslimansko stanovništvo protjerano, govori nam da je moralu i ljudskosti u vrhu RS-a davno odzvonilo!"

Razorena i zabranjena Bosna

Nego, nešto mi drugo pade na pamet - dok Nešić vergla svoju fašističku mantru u drugom po broju stanovnika gradu u RS-u, Bijeljini, juče je zabranjena promocija knjige velikog BiH publicite, novinara i predratnog direktora Radija Bijeljina Jusufa Trbića, Razaranje Bosne. Zabraniše promociju lokalni moćnici zajedno sa paravojnom formacijom zloglasnih “Pantera“.

A znate li zašto je zabranjena? Zato što navodno "uznemirava" građane Bijeljine.

Jusuf Trbić u svojoj reakciji na ovo naci-ludilo reče za portal Radiosarajevo.ba:

"Zabraniti knjigu koju niko od inicijatora nije ni vidio, ni pročitao, jer, navodno, uznemirava građane, to je poruka svima koji nisu Srbi, a žive u manjem entitetu - da za njih tu nema mjesta."

I sad ćete kazati, kakve veze ima Nešićevo ksenofobno skupštinsko obraćanje sa zabranom jedne sjajne knjige časnog čovjeka? Razmislite još jednom.

Slični skupštinski govori Karadžića i njegovih pulena za skupštinskom govornicom, doveli su do čega su doveli. Nakon ovakvih poruka prije tri decenije u toj istoj Bijeljini u kojoj je danas zabranjena knjiga Razaranje Bosne, devetogodišnja Alma i njen šestogodišnji brat Amir Sarajlić zajedno s roditeljima i komšijama odvedeni su u septembarskoj noći 1992. godine iz naselja Bukreš kod Bijeljine, ubijeni i bačeni u Drinu.

I nemojte misliti da sve ovo nije povezano. Skupštinska govornica je trenutno benzinska pumpa zla, koje se toči narodu među oči, a nesrećni Nešić je danas imao ulogu pumpadžije.

I svi oni zajedno poručuju, RS je naša, a vi ostali vidite kako ćete i gdje ćete. Možda mislite da je teoretisanje, ali objasnite to povratnicima u RS.

Ako možete!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije