Nešić: Tužilaštvo BiH da reaguje zbog skupa u Bužimu

18
Radiosarajevo.ba
Nešić: Tužilaštvo BiH da reaguje zbog skupa u Bužimu
Foto: Canva.com / Lider DNS-a

DNS traži reakciju tužilačkih institucija zbog kako navode, "ratnih pokliča", "ratne ikonografija" i "ratne pjesme" u Bužimu, kao i izjave ratnog komandanta Armije RBiH Hamdije Abdića Tigra.

"Poruke iz Bužima svakog normalnog čovjeka moraju da uplaše i zabrinu", poručuje Nenad Nešić, te dodaje kolege iz FBiH da, kako navodi, "ne raspiruju mržnju", piše N1.

"Strašno je gledati mlade ljude u toj koloni kako uzvikuju "ratne parole" i pjevaju užasne pjesme. Mlad i normalan čovjek treba da slavi život i raduje se životu, a ne da priziva rat i smrt. Molim kolege političare iz Federacije da ne raspiruju mržnju i izbjegavaju tešku retoriku jer je očito da ona među nekima nailazi na plodno tlo što, nadam se, ni sami ne žele. Zamolio bih kolege samo da se zapitaju kako se Srbi osjećaju dok gledaju one snimke!?", kaže Nešić.

Od nedjelje novi raspored letenja sa Sarajevskog aerodroma: Uvedeno sedam novih odredišta

Od nedjelje novi raspored letenja sa Sarajevskog aerodroma: Uvedeno sedam novih odredišta

S druge strane Nešić kaže, osuđuje sve provokacije bošnjačkog naroda koje su se desile u ove praznične dane od strane pojedinaca srpske nacionalosti, dodajući da jedna teška riječ može izazvati tragediju koju niko normalan ne želi.

"Zar nije bilo dosta smrti u ovoj nesrećnoj zemlji!? Čitav prošli vijek! U tom tragičnom vijeku ovdje smo imali nesreća za tri vijeka. I zato svaka pomisao na zlo i sukobe moraju biti u startu sasječeni i sankcionisani. Nama trebaju vijekovi mira, izgradnje, razvoja, napretka. Sukobi su odraz nemoći, necivilizovanosti i primitivizma, pa ako hoćete i bezbožnosti. Svi zajedno, a posebno pravosuđe, moramo imati nultu stopu tolerancije na ovakve zle i nemile pojave poput jučerašeg događaja u Bužimu", navodi Nešić.

Predsjednik DNS Nenad Nešić apeluje i na predstavnike međunarodne zajednice ne samo da osude ovakve nemile pojave, nego i da svojim autoritetom utječu da do njih ne dolazi. Nešić ističe da sve usijane glave treba da se ohlade.

"Životima tuđe djece niko se u ovoj zemlji više nikada ne smije igrati. Uvijek sam spreman prezreti, osuditi i tražiti najstrožiju sankciju za svakog Srbina koji pozove na rat i prijeti drugima. Isto tako, molim kolege iz bošnjačkih političkih partija, da osude svoje sunarodnike koji se tako ponašaju", poručio je Nešić.

Na koncu Nešić kaže da je potrebno djelovati preventivno kako se ne bi kajali kolektivno.

Napomenimo, Dragan Bursaćugledni književnik i naš kolumnista poručio je jučer kako su mediji u entitetu RS, bez izuzetka, prenijeli lažnu vijest da se okupljaju nekakvi ekstremisti u Bužimu pod naslovom 'Marš u Bužimu'!

"Uniformisani sa fantomkama i zelenim beretkama uzvikivali Alahu ekber. Nemojte to raditi! Evo prave informacije", napisao je danas ugledni književnik i naš kolumnista Dragan Bursać na društvenim mrežama.

Naime, Bursać je, nakon što je, kako je i sam istaknuo, mnoštvo medija u ovom dijelu Bosne i Hercegovine objavilo "uznemirujuće snimke iz Bužima" o, navodno, ekstremistima koji su se okupili i uznemiravali, objavio link s vijesti o čemu se zapravo radilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije