Istraživanje CIN-a: Nenad Nešić prešutio dio imovine

3
Radiosarajevo.ba
Istraživanje CIN-a: Nenad Nešić prešutio dio imovine
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Nenad Nešić

Nenad Nešić, predsjendik Demokratskog narodnog saveza (DNS) i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ima stanove u Srbiji i Crnoj Gori, porodičnu kuću sa zemljištem u Bosni i Hercegovini te firmu u Istočnom Sarajevu koju nije prijavio u imovinskom kartonu Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), piše Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Nešić je na Općim izborima 2018. godine izabran za državnog zastupnika i tada je u imovinskom kartonu prijavio da sa suprugom Majom ima stan u Novom Sadu te stan od 56 kvadrata na Crnogorskom primorju u Budvi.

Njegova supruga posjeduje i 10 duluma zemljišta u Srbiji, dok Nešić sa bratom Predragom ima kuću sa zemljištem od 45 duluma u Istočnom Sarajevu. U imovinskom kartonu iz 2018. godine izostavio je prijaviti firmu “N-Group“ koju je osnovao dvije godine ranije.

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

“Ja sam svoj karton predao Parlamentu BiH, on je dostupan i ja nemam više ništa o tome da kažem“, rekao je Nenad Nešić, odbivši razgovor sa novinarima CIN-a.

Nenad nije jedini u porodici Nešić koji je osvajao mandate na izborima i bio neiskren prilikom popunjavanja imovinskog kartona, piše dalje CIN.

Njegov otac Rade izabran je 2016. godine kao član DNS-a u Skupštinu Opštine Istočno Novo Sarajevo. Iako je stariji Nešić tada predao CIK-u prazan imovinski karton, novinari CIN-a su pronašli da je i on vlasnik firme “Dar-Company“.

Starijeg Nešića u skupštinskim klupama je 2020. zamijenio njegov drugi sin Predrag kada je izabran za odbornika, također ispred DNS-a.

Predrag Nešić je u imovinskom kartonu prijavio imovinu u vrijednosti od 8,5 miliona KM. Ona uključuje dva automobila od 200.000 KM, dva stana u vrijednosti od 240.000 KM i firmu “N Trade“. Predrag je i direktor u firmi “Energoinvest-automatika“. Njegova supruga Sunčica vlasnica je stana u Novom Sadu.

CIN je otkrio da je Predrag Nešić 2019. godine za 86.800 eura kupio stan i garažu u Budvi, što nije prijavio CIK-u, kao ni da posjeduje poslovni prostor i zemljište u Istočnom Sarajevu te zemljište u Trnovu. Novinarima je rekao da trenutno nije u prilici razgovarati.

Prema Izbornom zakonu BiH, kandidati i izabrani zvaničnici su obavezni CIK-u prijaviti prihode iz prethodne godine te svoju i imovinu članova uže porodice koja je vrednija od 5.000 KM. CIK ne provjerava sadržaj imovinskih kartona niti su predviđene sankcije za nepotpuno ili lažno prijavljivanje imovine.

Nenad Nešić je član DNS-a od 2014. godine, a do dolaska na poziciju predsjednika stranke 2020. godine obavljao je nekoliko stranačkih funkcija. Bio je član Glavnog odbora i Predsjedništva DNS-a te predsjednik Regionalnog odbora Sarajevo – Romanija i Općinskog odbora Istočno Novo Sarajevo ove stranke.

Ovaj diplomirani pravnik je od 2007. do 2014. godine radio kao inspektor kriminalističke policije u Centru javne bezbjednosti Istočno Sarajevo. Bio je vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske“ od 2016. do 2020. godine. Na posljednjim općim izborima 2018. izabran je u državni Parlament. Njegova primanja u novembru 2021., koja uključuju platu, topli obrok i paušal, iznosila su 5.206 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije