Poruka u Sarajevu / Milorad Dodik: BiH nema pravo na imovinu

24. 11. 2021. u 14:28:00 Fena

Shares: 0

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je da država nema šta da odlučuje o imovini entiteta i najavio stavljanje van snage zakona bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna o zabrani raspolaganja imovinom i njeno uvođenje kao "imovine Republike Srpske".

"Mi ćemo desetog donijeti odluku da stavimo van snage Ashdownov zakon o zabrani raspolaganja imovinom i stavit ćemo obavezu da se ta imovina efektno uvede kao imovina Republike Srpske", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

On je dodao da to pravo priznaje i drugom entitetu, kao i da ne prihvata da se ruši Ustav BiH i da se to stavlja na nivo BiH.

"Sada sam predložio da dva entiteta i Brčko Distrikt naprave sporazum i potvrde saglasnost da imovina koja se nalazi na prostoru jednog entiteta pripada tom entitetu, onom drugom drugo, distrikt pripada Brčko Distriktu i eto, to je rješenje", dodao je Dodik, piše portal N1

On je ponovio da pravo na imovinu pripada entitetima, te da je Ustavni sud BiH oskrnavio Ustav uzimajući pravo da odluči o tome šta je meritorno, to je apsolutno neprihvatljivo.

Ukazao je da je ta priča o imovini dio jedne strategije, centralizacije u BiH, unitarizacije.

"Parlamentarna skupština BiH se ne zove slučajno tako, to nije klasičan parlament i ne može on odlučivati o tome. BiH nema pravo na imovinu”, rekao je Dodik, te ponovio i da "OHR i visoki predstavnik ne postoje".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)