! / Nešić traži smjenu Bisere Turković: Ona nije država ni Predsjedništvo

11. 01. 2022. u 11:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a pozvao je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju da pokrene postupak za smjenu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković zbog kršenja Ustava BiH i samovoljnog postupanja.

"Predsjedništvo BiH, po Ustavu BiH, isključivo je nadležno za vođenje vanjske politike i ministrica Turković bez odluke Predsjedništva ne može nikome slati nikakve note.

Turković niti je država niti je Predsjedništvo, i ovakvo postupanje je apsolutno neprihvatljivo i suprotno Ustavu BiH", ističe Nešić.

Ističe da će "vrata RS i Banje Luke će uvijek biti otvorena za sve prijatelje".

"Ni Bisera ni bilo ko ne može narušiti bratske odnose RS sa Srbijom, Rusijom i Kinom. Jedino što joj uspijeva jeste da bruka BiH i njene institucije, te da se etablira za većeg skandal majstora od Svena Alkalaja svojevremeno".

Nešić smatra da RS "ne treba ostati slijepa i nijema na kontinuirane postupke Bisere Turković kojima izlazi iz svoje nadležnosti i pokušava da nanese štetu RS i njoj prijateljskim državama".

"Zato pozivamo predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju da pokrene proceduru za njeno razrješenje jer će u suprotnom poslati poruku da podržava njeno ponašanje", zaključio je Nešić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (22)