Ministrica Turković uputila protestne note ambasadama Rusije, Kine i Srbije

7
Radiosarajevo.ba
Ministrica Turković uputila protestne note ambasadama Rusije, Kine i Srbije
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Susret šefova diplomatije BiH i Hrvatske

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je danas protestne note ambasadama Rusije, Kine i Srbije zbog prisustva predstavnika ambasada događajima koji su održani 9. januara u Banjoj Luci.

U saopćenju ministirce Turković navodi se da je čin posjete manifestaciji protivan odluci Ustavnog suda BiH.

"Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izražava svoje poštovanje i želi skrenuti pažnju na to da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, presudom objavljenom u 'Službenom glasniku BiH' broj 30/19, obilježavanje 9. januara kao službenog dana entiteta RS proglasio neustavnim, utvrdivši da njegovo obilježavanje nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju, te članom VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine", saopćila je Turković i dodala:

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

U Sudu BiH ročište još traje: ‘Osnivali kompanije, udruženja, finansirali političke kampanje'

"U tom smislu, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izražava protest zbog prisustva predstavnika Ambasade na ceremonijama obilježavanja 09. januara, koje su se održale 08 i 09. januara 2022. godine u Banjoj Luci, a koje predstavljaju čin protivan gore presudi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine".

Ministarstvo, kako je istaknuto, također želi naglasiti stav da nepoštovanje institucija Bosne i Hercegovine i presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine "predstavlja čin grubog miješanja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine" rečeno je u saopćenju kabineta ministrice Turković, prenosi N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije