Trbić: Zabrana moje knjige u Bijeljini - kulminacija nacionalističke euforije

0
F. V.
Trbić: Zabrana moje knjige u Bijeljini - kulminacija nacionalističke euforije
Printscreen / Jusuf Trbić

Centar za kulturu Semberija Bijeljina odlučio je otkazati, odnosno praktično zabraniti, najavljenu promociju knjige Razaranje Bosne autora Jusufa Trbića koju je izdalo Udruženja BZK Preporod zbog, kako su naveli u saopćenju objavljenom u lokalnim medijima, "velike uznemirenosti javnosti".

Pisac, prozaista, novinar, istraživač, prijeratni direktor Radio Bijeljina već decenijama se bavi istraživanjem ratnih zločina i svoj poratni život praktično je posvetio Preporodu i tome da veo zaborava ne pokrije istinu o najstrašnijim zlodjelima na sjeveroistoku naše zemlje.

Lov na knjige

"Zabrana knjige u Bijeljini označava kulminaciju nacionalističke euforije koja je zahvatila ovaj dio BiH. To je zabrana imena, etničke pripadnosti, zabrana građanskog društva, ravnopravnosti, demokratije i slobode misli. Zabraniti knjigu koju niko od inicijatora nije ni vidio, ni pročitao, jer, navodno, uznemirava građane, to je poruka svima koji nisu Srbi, a žive u manjem entitetu - da za njih tu nema mjesta", kaže Trbić za portal Radiosarajevo.ba.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Bijeljinska BZK Preporod, dodaje, imala je dvadesetak promocija knjiga u prostorijama Centra za kulturu, među njima su bile i knjige o ratnim zločinima, i nikad do sad nije bilo ni najmanjeg problema.

"Ovo što se sad dogodilo, to je slika uzavrelog, militantnog nacionalizma koji više ne zna za granice. Knjiga o kojoj se radi, Razaranje Bosne, zbirka je znanstveno- političkih eseja, i nema nikakve veze s Bijeljinom i ratnim događajima. Za nas koji živimo u RS-u ostaje pitanje: šta je sljedeće? I ima li mjesta ovdje za druge i drugačije, za one koji ne misle kao vladajuća većina?", upitao se Trbić.

U saopćenju koje su objavili lokalni mediji iz Centra za kulturu naveli su da je razlog "velika uznemirenost javnosti, udruženja proisteklih iz proteklog rata, i udruženja izbjeglih i raseljenih lica" koji su iskazali svoje negodovanje i nezadovoljstvo zbog najavljene promocije knjige u organizaciji Udruženja BZK "Preporod" Bijeljina”.

"Odlučili smo da otkažemo zahtjev po kojem je najavljena promocija trebala biti održana u prostorijama Centra za kulturu. Na osnovu navedenih okolnosti, smatramo da je to najbolje rješenje u ovom trenutku", dodaje se u saopćenju.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i bivši predsjednik BZK Preporod, prof. dr. Senadin Lavić ističe da je nedopustivo da u 21. stoljeću ratne militarne formacije zabranjuju pisanje i promoviranje knjiga u Bosni.

"Ovih dana u Bijeljini je zabranjena promocija knjige Razaranje Bosne autora Jusufa Trbića. Zabrana promoviranja ove knjige je mirnodopski napad na Bosnu i njezine ljude, ali prije svega to je pokušaj da se onemogući pojavljivanje istine ili saznanje o onome šta se dešavalo ili šta se trenutno dešava u Bosni i nekoj njezinoj regiji. Gotovo da je nevjerovatno i ljudskom umu nepojmljivo da neke ratne udruge u Bijeljini, 'Panteri' i slične ratne forme, zabranjuju javnu promociju knjige i stvaraju u javnosti animozitet prema autoru koji strpljivo i na osnovi provjerenih fakata, dakle, argumentirano i provjerljivo, ispisuje vrijedne stranice ljudske racionalnosti", ističe profesor Lavić.

Prof. dr. Senadin Lavić - undefined

Foto: Media Centar Beograd: Prof. dr. Senadin Lavić

"Razdvajanje svjetla od tame"

Rad Jusufa Trbića iz Bijeljine, kao predsjednika BZK Preporod i kao pisca nekoliko važnih knjiga, u postratnoj atmosferi doprinosio je kulturi mira i "razdvajanju svjetla od tame".

"Odnosno svjedočenju istine i uspostavljanju odnosa među ljudima na osnovama znanja o događajima koji su stvorili veliku povijesnu agoniju u Bosni zarad nekih hegemonijskih velikodržavnih projekata iz 19. stoljeća. Trbićevi eseji pokazuju zrelog i pronicljivog pisca koji vlada aktualnim problemskim pitanjima i teorijskim otklonima koji nam pomažu da razumijemo u kakvom se neredu nalazimo", istakao je Lavić.

O ratnim zločinima se, kako je dodao, mora govoriti, ali i o aktualnim političkim procesima u kojima i dalje žive opasne ratne tendencije, totalitarizam i jednoumlje.

"Jusuf Trbić svojim savjesnim i odgovornim spisateljskim radom zadnjih dvadesetak godina daje veliki doprinos razumijevanju međuljudskih sudbina, a posebno povijesnih događaja u Semberiji i Bijeljini koji su rezultat ideologije nacionalizma i velikodržavlja zbog koji su neki ljudi pravili nepojmljive zločine", zaključio je Lavić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije