Hapšenje ratnih zločinaca: Ovo su lica djece koju su strijeljali u Bijeljini

15
Radiosarajevo.ba
Hapšenje ratnih zločinaca: Ovo su lica djece koju su strijeljali u Bijeljini
Foto: Istraga.ba / Ovo su ubijena djeca u ovom zločinu

Noć je s 24. na 25. septembar 1992. 

Ispred četiri kuće u bijeljinskom naselju Bukreš stoje naoružani vojnici i izvode 22 osobe van. Među njima je sedmoro djece i osam žena, od koji četiri imaju više od 60 godina.

Prezivali su se Sarajlić, Sejmenović i Malagić.

Filantrop, oficir, pisac, predavač: Otvorena izložba "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"

Filantrop, oficir, pisac, predavač: Otvorena izložba "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"

Odveli su ih na obalu Drine u sembersko selo Balatun i strijeljali samo zato što su se tako zvali.

Zahvaljujući svjedocima, za zločin se odmah saznalo, a godinama kasnije njihovi posmrtni postaci, pod NN oznakama, pronađeni su na grobljima u Šapcu i Sremskoj Mitrovici. Nakon identifikacije i DNK analize, u mezarju Lipić-Selimovići u Bijeljini sahranjeno je 18 posmrtnih ostataka, a četvoro se još uvijek vodi kao nestalo.

Ubijeni su Sarajlići: Admir i Alma (6 i 10 godina), njihova majka Amira (1955) i otac Osman (1956), njegov mlađi brat Senad (1967), njihov otac Izo (1931) i majka Rašida (1920), zatim Derviša (1956), Muharem (1952), njihova kćerka Selma (12 godina) i sin Zekerijah (1976). Ubijena je i Zurijeta Sarajlić (1934) i njena sestra Najla Džafić (1931). Ubijeni su Sejmenovići: Jusuf (1949), njegova žena Izeta (1951) i djeca Edina (1973) i Edin (1079). Ubijeni su Malagići: Rašid (1947), njegova majka Haša (1926), žena Amira (1953) i djeca Elvir (1972) i Almir (1974).

Ubili su ih pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RS, pod nazivom 'Pahuljice', pod nadzorom lokalne policije i tadašnje Državne bezbjednosti. 

Konačno, u današnjoj akciji, kako tvrdi Istraga.ba, uhapšen je Goran Sarić, policijski general MUP-a RS.

Uhapšen je zbog sumnje da je odgovoran za ubistva 22 člana porodice Sejmenović, Sarajlić i Malagić.

Sarić je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH, a zajedno sa još šest osoba, osumnjičen je da je počinio krivično djelo zločin protiv civilnog stanovništva.

news_2013_Juni_goran_saric_velika_890264447.jpg - undefined

Goran Sarić: news_2013_Juni_goran_saric_velika_890264447.jpg

"Policijski službenici SIPA-e su danas, 3. decembra 2021. godine, na području Bijeljine i Sokoca slobode lišili sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u vezi s krivičnim djelima individualne i komandne odgovornosti i sapočinilaštva.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predate na daljnju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu.

Prema informacijama Istrage, svi uhapšeni su osumnjičeni da su su u zoru 25. septembra 1992. godine učestvovali ubistvu 22 člana porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić.

Goran Sarić je tokom rata bio komandant Specijalne brigade policije RS.

Do sada mu se dva puta sudilo za ratne zločine u BiH.

Bio je optužen da je počinio krivično djelo genocid u Srebrenici, ali ga je Sud BiH oslobodio.

Osim toga, bio je optužen i za ratne zločine u Sarajevu, ali je i u tom predmetu oslobođen.

U petak ujutro je uhapšen zbog trećeg predmeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije