Andrej Nikolaidis: Rasadnik džihadista je Francuska, a ne Bosna i Hercegovina

Radiosarajevo.ba
Andrej Nikolaidis: Rasadnik džihadista je Francuska, a ne Bosna i Hercegovina

Nemojte se dati zavarati. Makronovo „ne“ Balkanu ne mijenja ništa: i dalje smo beznačajni kao što smo oduvijek bili. Što je, ako mene pitate, blagoslov, bez obzira na sve katastrofe koje takva beznačajnost donosi, oiše u novoj kolumni za AlJazeeru Balkans Andrej Nikolaidis.

Ko bi, pri zdravoj pameti, htio biti važan akter svinjca, kala, klanice, bestiđa koje zovemo istorijom? Uvijek bih radije bio onaj koji istoriju trpi, nego onaj koji je stvara. Želja mi je uslišena: među onima sam koji su u svakom poslu sa istorijom – donji.

Churchill je, navodno, zaključio kako Balkan proizvodi više istorije nego što može podnijeti. Zvuči pametno, samo što nije tako. Stari Winston mi je ionako, oduvijek bio sumnjiv. Ne mogu a ne izraziti nepovjerenje u ukus, dakle karakter, te prosudbe čovjeka koji je, kao britanski premijer, imao pristup svakom single malt viskiju, od Islea do Spaysidea, ali je, uprkos tome, svaki dan lokao Johnny Walker Red label. Zli jezici kažu kako je Churchill znao popiti više viskija nego što može podnijeti. Sjetite se one fotografije... Teheran, 1945. Stalin, Roosevelt i Churchill, sjede. Prva dvojica uzdigli su glave. Stalin gleda ravno u kameru („znam da me snimate, a kasnije ćemo vidjeti zašto i po čijem nalogu me snimate“). Roosevelt gleda negdje u daljinu, kao da pogledom nastoji obuhvatiti čitav svijet kojim će njegova zemlja koju godinu kasnije zavladati. Churchill samo što ne zaspi. Oči su mu na pola koplja, glava bi mu svaki čas mogla klonuti na prsa. Znam o čemu pričam: hoće to od džonija.

Zato kažem: nije koliko, nego šta.

Ogavna historija

I još kažem: Evropa, zapravo, proizvodi više ogavne istorije nego što Balkan može podnijeti. Dokaz: XX vijek. U kojem je Evropa proizvela dva Svjetska rata – što je bilo više gadluka nego je i sama mogla podnijeti.

Macron za The Economist kaže kako Bosna ima problem sa džihadistima, te kako je ta zemlja tempirana bomba. Zvuči pametno, samo što nije tako.

Jer istinski evropski rasadnik džihadista su Francuska i, recimo, Belgija. Brisel je ne samo, praktično, premda ne formalno, glavni grad Evropske unije, nego i glavni grad  evropskog ISIL-a, . Problem džihadista u Evropi, jasno, neće biti riješen time što pregovori o pridruženju Bosne neće biti otvoreni. Ali ako bi iz Evrope nogirali Francusku, Belgiju i, recimo, zašto da ne, Holandiju – takva Evropa bi bila mnogo sigurnija od terorističkih napada.

Bosna, Crna Gora, Srbija i ostale balkanske zemlje, bezbjednosni su problem za sebe i komšije, ali ne i za EU. Francuska, međutim,  kao i svaka imperijalna sila, jeste bezbjednosni problem za sve male nacije na svijetu. Ako ne vjerujte, pitajte stanovnike Libije.

Kompletan tekst možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije