Mladi iz BiH u Strazburu poručili Macronu: Naša zemlja nije tempirana bomba

Radiosarajevo.ba
Mladi iz BiH u Strazburu poručili Macronu: Naša zemlja nije tempirana bomba
Foto: Hana Sokolović / Poruka mladih iz BiH francuskom predsjedniku

Učesnici Svjetskog foruma demokratije iz Bosne i Hercegovine su iz zgrade Vijeća Evrope u Strazburu poslali jasnu poruku francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu. Reagovali su na konstataciju Macrona da je "Bosna i Hercegovina tempirana bomba"

Mladi Bosanci i Hercegovci su tokom održavanja Foruma u sali Skupštine Vijeća Evrope istakli veliku nacionalnu zastavu i na engleskom jeziku poručili Macronu:

"Macron, dobro došao si u Bosnu i Hercegovinu. Naš država nije tempirana bomba."

Poruku su imali priliku pročitati stotine učesnika Svjetskog foruma demokratije iz nekoliko desetaka svjetskih država. Svjetski forum dmeokratije se održava svake godine u francuskom Strazburu kao središtem Evropske unije.

Ovo je samo jedna od brojnih reakcija na Macronov intervju za uticajni britanski list The Economist u kojem je, između ostalog rekao:

"Uvjeren sam da, prvo, moramo reformisati svoje procedure za članstvo u EU jer one više ne služe svrsi. Nisu strateške. Također nisu ni političke, već su previše birokratske i nepovratne, a morate biti u stanju da u nekim trenucima razmotrite pitanje reverzibiliteta. Drugo, ako ste zabrinuti za ovaj region (Zapadnog Balkana), prvo pitanje nisu ni Makedonija ni Albanija, već Bosna i Hercegovina. Tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i koja se suočava s problemom povratka džihadista, je Bosna i Hercegovina."

Macron: BiH je tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku

Na ovu izjavu predsjednika Francuske su reagovali mnogi bosanskohercegovački političari. Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića je pozvao francuskog ambasadora u Bosni i Hercegovini na razgovor.

Predsjedniče Macron, sramite se!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije