Merkel: Macron je izabrao oštre riječi, njegov nasumični napad nikome ne koristi

Anadolija
Merkel: Macron je izabrao oštre riječi, njegov nasumični napad nikome ne koristi

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je u četvrtak izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je NATO "klinički mrtav", istakavši kako zapadna vojna alijansa "neophodna" za evropsku sigurnost. 

Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare s generalnim sekretarom Jensom Stoltenberbom u Berlinu poručila da su takve kritike nepotrebne. 

"Francuski predsjednik je izabrao oštre riječi. Ne slažem se s tim stavom i mislim da ovakav nasumični napad nije nikome od koristi", rekla je Merkel. 

Francuski predsjednik je u intervjuu za "Economist" izjavio da je "NATO na samrti, a Evropa na rubu ponora". On je istakao da je Alijansa "klinički mrtva" zbog pomanjkanja saradnje između SAD-a i ostatka saveza.

Iznio je još neke teške riječi, poručivši da je BiH "tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku" i dodao da se naša zemlja suočava s problemom džihadista povratnika.

Macron: BiH je tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku

Francuski predsjednik Emmanuel Macron iznio je najblaže rečeno teške riječi o Bosni i Hercegovini u intervjuu za list The Economist. Macron je poručio da je BiH "tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku" i dodao je da se naša zemlja suočava s problemom džihadista povratnika.

Jens Stoltenberg se složio sa stavom njemačke kancelarke, navodeći da svaki pokušaj distanciranja Evrope od SAD-a također ugrožava sigurnost Evropske unije.

Pozvao je na intenzivniju saradnju unutar NATO-a u cilju jačanja zapadne vojne alijanse.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije