Macron: NATO je na samrti, a Europa na rubu ponora

Radiosarajevo.ba
Macron: NATO je na samrti, a Europa na rubu ponora

Francuski predsjednik Emmanuel Macron dao je dramatičan intervju za The Economist, u kojem je ustvrdio da je NATO na samrti, a Europa na rubu ponora.

Macron je u intervjuu za The Economist upozorio članice europske zemlje da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u obranu zemalja članica NATO-a, prenosi Index.hr.

„Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a. Europa se nalazi na rubu ponora“, kazao je Macron pa dodao kao Europa mora početi strateški razmišljati o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili.

„U protivnom Europa više neće kontrolirati vlastitu sudbinu“, rekao je Macron.

„Više ne postoji nikakva koordinacija u donošenju strateških odluka između SAD-a i saveznika u NATO-u. Nikakva. Imamo nekoordiniranu agresivnu akciju jedne članice NATO-a, Turske, u području u kojem su ugroženi naši interesi“, ustvrdio je Macron.

Macron je dodao kako su do sada Amerika i Europa dijelili interese te da se on neumorno trudio održati dobre odnose s predsednikom Donaldom Trumpom.

Ali, smatra kako Amerika po prvi put ima predsjednika koji „ne dijeli našu ideju o europskom projektu“ i da su, čak i ako Trump ne pobjedi na sljedećim izborima, historijske tekovine učinile svoje i razdvojile stare saveznike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije