Macron: BiH je tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku

Radiosarajevo.ba
Macron: BiH je tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku
PrtScr / Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron iznio je najblaže rečeno teške riječi o Bosni i Hercegovini u intervjuu za list The Economist.

Macron je poručio da je BiH "tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku" i dodao je da se naša zemlja suočava s problemom džihadista povratnika.

Macron: NATO je na samrti, a Europa na rubu ponora

"Uvjeren sam da, prvo, moramo reformisati svoje procedure za članstvo u EU jer one više ne služe svrsi. Nisu strateške. Također nisu ni političke, već su previše birokratske i nepovratne, a morate biti u stanju da u nekim trenucima razmotrite pitanje reverzibiliteta. Drugo, ako ste zabrinuti za ovaj region (Zapadnog Balkana), prvo pitanje nisu ni Makedonija ni Albanija, već Bosna i Hercegovina. Tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i koja se suočava s problemom povratka džihadista, je Bosna i Hercegovina", rekao je između ostalog Marcon.

Kao treći problem je naveo potrebu izmjena procedura primanja novih članova EU prije početka pregovora.

"Ako to uspijemo reformirati u nadolazećim mjeseci, bit ću spreman ponovo početi pregovore. Ako i oni postignu dodatne napore. Ne želim nijednog novog člana dok ne reformišemo samu Evropsku uniju", istakao je francuski predsjednik.

Govoreći o protivljenju Francuske da se Sjevernoj Makedoniji i Albaniji odobri početak pregovora o ulasku u Evropsku uniju, poručio je da se "polovina država Unije protivi tome da pregovori počnu s Albanijom".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije