Dodik komentirao izjavu Macrona da je "BiH tempirana bomba"

Radiosarajevo.ba
Dodik komentirao izjavu Macrona da je "BiH tempirana bomba"
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Milorad dodik

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u izjavui za Tanjug rekao je da je francuski predsjednik Emmanuel Macron svojom izjavom o BiH kao "tempiranoj bombi", priznao da je  "naša zemlja opasnost za Europsku uniju zbog islamskog terorizma".

"Zahvalan sam predsjedniku Macronu što je svjetskoj, ali i svojoj javnosti saopštio istinu na koju duže vremena ukazujem, kada je riječ o BiH, a zbog čega sam trpio kritike nekih iz međunarodne zajednice, kojima nije odgovarala istina o stanju u BiH. To što je saopštio Makron je odgovoran pristup rješavanju tih problema sa kojima se suočava BiH", rekao je Dodik.

Macron: BiH je tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku

Francuski predsjednik Emmanuel Macron iznio je najblaže rečeno teške riječi o Bosni i Hercegovini u intervjuu za list The Economist. Macron je poručio da je BiH "tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku" i dodao je da se naša zemlja suočava s problemom džihadista povratnika.

On je naglasio da je Macron svojom izjavom priznao da ovaka BiH predstavlja opasnost za EU zbog islamskog terorizma i ratnika džihada koji su regrutovani u BiH za ratišta u Siriji, Iraku..., a koji se sada vraćaju u našu zemlju.

"Zapad je dugo godina ohrabrivao sarajevske hegemonističke i centralističke krugove, a to je dovelo do toga da je BiH postala potpuno disfunkcionalna zajednica usled potkopavanja Dejtonskog sporazuma, odnosno dejtonskog uređenja, dok je snagom djelovanja sarajevskih političkih krugova skliznula u potpuni islamistički ekstremizam", istakao je Dodik za Tanjug.

Dodik je rekao da nije sretan što je stanje u BiH na neki način politički neodrživo, ali, dodao je, ako vas jedan od vodećih svjetskih lidera označi kao glavni problem u regionu i još navede konkretan razlog, on tu više nema šta da se doda.

On je izjavio da može samo da zatraži odgovore od nadležnih u Sarajevu da iznesu istinite podatke o islamskim fundamentalistima o kojima govori predsjednik Makron i kakva je tu uopšte uloga Sarajeva.

"Nakon samita u Sofiji, kada je saopštio da se EU neće više širiti na Zapadni Balkan, Macron je svojom izjavom o BiH sada rekao i jedan od osnovnih razloga za to", ocijenio je Dodik.

Podsjetimo, francuski predsjednik Emmanuel Macron iznio je najblaže rečeno teške riječi o Bosni i Hercegovini u intervjuu za list The Economist.

Macron je poručio da je BiH "tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku" i dodao je da se naša zemlja suočava s problemom džihadista povratnika.

 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije