Počinje Female Art Rising festival

0
Radiosarajevo.ba
Počinje Female Art Rising festival
FOTO: Female Art Rising festival / Počinje Female Art Rising festival

U utorak, 17. septembra u 20 sati u Sarajevskom ratnom teatru koncertom ansambla Strings Attached Sinfonietta kojeg čine Belma Alić, Tamara Arsovski, Amra Dizdar i Aida Deljkić biće otvoren prvi Female Art Rising festival, posvećen edukaciji, povezivanju i afirmaciji umjetnica iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta.

Pored muzičkog dijela programa, u večeri otvaranja, biće uručena nagrada koju je ustanovio festival FAR i koja će se dodjeljivati za izrazit doprinos u različitim umjetničkim i aktivističkim poljima.

Prva dobitnica ove nagrade je istoričarka umjetnosti i kustosica Dunja Blažević, nekadašnja direktorica Sarajevskog centra za savremenu umjetnost (SCCA). Pod okriljem SCCA uz Dunjino vodstvo u bh. poratnim godinama nastali su neki od najznačajnijih umjetničkih projekata, izložbi i akcija u javnom prostoru, a koje su realizovali danas međunarodno priznati umjetnici i umjetnice iz naše zemlje. Angažman Dunje Blažević na polju savremene umjetnosti podrazumijeva višedecenijski kontinuitet, još od početka sedamdesetih godina kada je 10 godina vodila jednu od najvažnijih ustanova za promovisanje savremene umjetnosti, Studentski kulturni centar (SKC) u Beogradu. Potom je narednih deset godina, do 1991. kreirala emisije koje su emitovane na Beogradskoj televiziji (Petkom u 22, Druga umetnost i TV galerija) a koje su bile nesvakidašnji iskorak u predstavljanju umjetnosti u dotadašnjoj medijskoj praksi.

Dodjeljivanjem nagrade Female Art Rising festivala je dio je duga prema ženama koje su nas vlastitim angažmanom na polju afirmacije ženskog autorstva i umjetnosti općenito, višestruko zadužile.

Nakon večeri otvaranja, program se narednog dana nastavlja u SARTR-u 11 sati kada će o književnosti i ukupnom umjetničkom djelovanju sa književnicom Lanom Bastašić razgovarati književnica Lejla Kalamujić. SARTR je jedna od ukupno četiri festivalske lokacije, i osim na ovoj sceni festivalski sadržaji biće predstavljeni u Geothe institutu, kinu Meeting Point i u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

U muzeju će biti i otvorena izložba u 20:00 sati na kojoj će biti predstavljeni radovi dvadeset mladih umjetnika i umjetnica iz cijele Bosne i Hercegovine. Uz interdisciplinarni pristup i zastupljenost različitih umjetničkih vrsta i disciplina poput književnosti, filma te vizuelnih i primijenjenih umjetnosti. Ova izložba omogućiće uvid u savremene tokove u ovim oblastima, povezati mlade autore i autorice iz cijele zemlje, a prethodio joj je konkurs putem kojeg su umejntici_e odabrani.

Prvog dana festivala, u SARTR-, publika će imati priliku prisustvovati Masterclassu Jasne Đuričić, koja je između ostalog nagrađena nagradom za najbolju evropsku glumicu koju dodjeljuje Evropska filmska akademija. Njeno predavanje pod nazivom „Tehničke vještine za pripremu uloge (fizički i psihološki pristupi) izazovi s kojima se suočavaju glumice i pritisak industrije“ moderiraće dramaturginja Asja Krsmanović.

Još jedan masterclass planiran je prvog dana, u 16:00 sati u SARTR-u, kada će kostimografkinja Lejla Hodžić govoriti o kreativnom procesu oblikovanja kostimografije.

Kompletan program festivala dostupan je na linku FAR PROGRAM kao i upute o procesu registracije za ulaz koji je slobodan.

Festival se završava 21. septembra a njegovu realizaciju pomogli su Ambasada Švicarske, Rockefeller Bothers Fund, Federalno i Kantonalno ministarstvo kulture i sporta, Forum ZFD, Goethe Institut BiH, Sve su to vještice, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Magazin Gracija, Kutcha, udruženje Crvena, Werkstatt, Vina Brkić, 4 sobe gdje Safije, Eti i Europlakat, Federalna TV, Radio Sarajevo i Radio Antena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije