Objavljen program Female Art Rising festivala

0
Promotivni tekst
Objavljen program Female Art Rising festivala
FOTO: Female Art Rising festival / Objavljen program Fenale Art Rising festivala

Female Art Rising festival, u organizaciji udruženja KONTAKT, objavljuje program svog prvog izdanja koje će biti održano od 17. do 21. septembra 2024. godine na nekoliko lokacija: Sarajevski Ratni Teatar SARTR, Goethe - Institut BiH, Kino Meeting Point i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Program festivala dostupan je na linku gdje je moguća i registracija prisustva festivalskim događajima.

Publika festivala će imati priliku prisustvovati edukativnom programu koji čine masterclass sesije, razgovori i radionice sa etabliranim umjetnicama iz različitih umjetničkih sfera.
Ovogodišnji festival FAR će realizovati masterclass sesije sa glumicom Jasnom Đuričić, moderira Asja Krsmanović, kostimografkinjom Lejlom Hodžić, scenografkinjom Sandom Popovac, kasting direktoricom Timkom Grin, advokaticom iz oblasti intelektualnih prava Mirnom Milanović-Lalić, razgovore sa spisateljicama Lanom Bastašić i Lejlom Kalamujić, novinarkom Aidom Čerkez, pozorišnim rediteljicama Selmom Spahić i Jovanom Tomić, istraživačicom i producenticom Hanom Ćurak i omladinskim aktivistom Nedimom Krajišnikom kao i radionicu sa fotografkinjom Kianom Hayeri.

Festival će biti otvoren koncertom ansambla Strings Attached Sinfonietta koji čine Belma Alić Tamara Arsovski, Alma Dizdar i Aida Deljkić,
Nagrada za doprinos razvoju suvremene umjetnosti u BiH bit će dodijeljena nekadašnjoj direktorici Centra za savremenu umjetnosti, Dunji Blažević.

Festivalska publika imaće priliku prisustvovati projekciji filma „Vera sanja more“ kosovske rediteljice Kaltrine Krasniqi i scenaristice Doruntine Basha. Nakon projekcije biće upriličena Q&A sesija sa autoricama, moderator Alban Ukaj.
Književni program FAR-a uključivaće promociju knjige Lise Vogel „Umjetnost, feminizam i klasa“ koju će predstaviti Vesna Vuković i Andreja Gregorina, a prvo festivalsko izdanje biće i prilika za povratak književnom konceptu 3+3 sestre koji su osmislile književnice Lana Bastašić, Lejla Kalamujić i Lamija Begagić.

Nakon konkursa koji je pokrenuo, Festival FAR će predstaviti radove mladih umjetnica i umjetničkih kolektiva iz cijele BiH izložbom u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u BiH.

U sklopu festivala premijerno će biti izvedena predstava „Kauboj“ autorice, rediteljice i glumice Lee Delong. Predstava „Kauboj“ je iskren prikaz života jedne žene u svijetu kojem dominira patrijarhat.

Female Art Rising festival predstavlja platformu za jačanje uloge žene u umjetnosti i društvu, ističe važnost rodne ravnopravnosti i inkluzije, kreira prostor za predstavljanje stvaralaštva mladih talenata i edukaciju od strane etabliranih kolegica i kolega.

Realizaciju festivala podržali su Ambasada Švicarske u BiH, Rockefeller Brothers Fund, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo. Partneri festivala su Forum ZFD, Sve su to vještice, Goethe Institut BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Kutcha i Magazin Gracija. Sponzori su Werkstatt, Podrum Brkić, Europlakat, 4 sobe gospođe Safije i ETi, dok su medijski pokrovitelji Federalna TV, portal Radio Sarajevo i radio Antena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije