FAR: Prvi Female Art Rising festival u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
FAR: Prvi Female Art Rising festival u Sarajevu
Foto: Oficijelni vizual / FAR

Female Art Rising je međunarodni umjetničko–kulturni festival koji predstavlja platformu za isticanje i jačanje uloge žena u umjetnosti.

Festival FAR će okupiti umjetnice i autorice iz svih umjetničkih sfera da predstave svoje izvanredne radove, podijele svoja profesionalna znanja i iskustva, istaknu važnost suprostavljanja stereotipima, progovore o važnosti promicanja inkluzije i, na kraju, ostave neizbrisiv trag kako u umjetnosti, tako i u cjelokupnom društvenom ustrojstvu savremenog trenutka.

Prvo izdanje festivala FAR će biti realizovano od 17. – 21. septembra, 2024. godine u Sarajevu. FAR kreira prostor i prilike za povezivanje i saradnju unutar regionalnih i međunarodnih umjetničkih zajednica.

EURO 2024 | Španija nakon drame i produžetaka izbacila Njemačku i prva prošla u polufinale

EURO 2024 | Španija nakon drame i produžetaka izbacila Njemačku i prva prošla u polufinale

Programske aktivnosti festivala FAR će uključivati projekcije filmova, izvedbe pozorišnih predstava, koncerte i izložbe. Ključni dio festivala jeste upravo edukacijski segment posvećen mladima.

Kroz master class sesije, radionice, razgovore i mentorske programe, mladi/e umjetnici/e, autori/ce će imati priliku da otvoreno razgovaraju sa gošćama festivala, međunarodno etabliranim kolegicama i suborkinjama na frontu kreativnog stvaralaštva i kulturnodruštvenog zalaganja kao i kolegicama i kolegama koji/e su se svojim umjetničkim stvaralaštvom i djelovanjem doticali pitanja rodne ravnopravnosti i isticanja uloge žene u društvu.

Galerija Manifesto u Sarajevu: Otvorena izložba umjetnika Velibora Božovića 'Unfolding Elsewheres'

Galerija Manifesto u Sarajevu: Otvorena izložba umjetnika Velibora Božovića 'Unfolding Elsewheres'

Female Art Rising festival će promicati rad mladih talenata koji dolaze, ponajprije kroz promociju radova neafirmiranih autorica/a iz cijele Bosne i Hercegovine, ali ujedno i odati priznanja onima koje su doprinijele razvoju i bogaćenju bosanskohercegovačke umjetničke zajednice, i samim tim, promociji naše države širom svijeta.

Osnivač festivala FAR je udruženje Kontakt koje djeluje s ciljem razvoja društveno angažovanih umjetničkih projekata i realizuje programe koji se bave aktuelnim društvenim temama, ističu odgovornost kulture i umjetnosti u uspostavljanju i jačanju etike i ljudskih vrijednosti u društvu.

Female Art Rising festival objavio je i imena mladih umjetnica i umjetnika koje/i će predstaviti svoje radove u sklopu festivala:

Jasmina Ibrahimpašić (Tešanj), Emina Mušinović (Zenica), Vanessa Denjo (Mostar), Anja Kasalović (Banjaluka), Jasmina Ibrahimović (Tuzla) Eldina Kožljak (Sarajevo) Ilda Haličević (Tuzla), Saliha Drinovac (Bugojno), Vladimirka Velaga (Banjaluka), Alma Demirović (Tuzla), Amina Mehdaoui (Zenica), Anja Stregar (Sarajevo), Selma Kovačević (Sarajevo), Dalila Bristrić (Gradačac), Alen Ramčević (Sarajevo) – (Umjetnički kolektiv), Iva Ćuk (Posušje), Elma Nukić (Sarajevo), Katarina Aćimović (Zvornik), Nejra Gorančić (Mostar).

Adna Muslija (vizualna umjetnica i kustosica), Nikolina Todorović (književna komparatistica, pjesnikinja i književna kritičarka), Kristina Ljevak Bajramović (novinarka, urednica i književna kritičarka) i Alen Drljević (reditelj) činili/e su komisiju koja je izvršila selekciju.

Komisija je imala izuzetno težak posao, s obzirom na to da se na poziv prijavilo preko 60 mladih umjetnika/ica iz cijele Bosne i Hercegovine.

Sve novosti o festivalu FAR možete pratiti na društvenim mrežama festivala Facebook i Instagram.

Festival podržava Vlada Švicarske i Rockefeller Brothers Fund. Partneri festivala su Forum ZFD BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti, Sve su to vještice, Goethe Institut BiH, Magazin Gracija.

Sponzori festivala su Werkstatt, Vina Brkić i Kutcha. Medijski pokrovitelji festivala su portal Radiosarajevo.ba i radio Antena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije