Sjajna Renate Graf: Pogledajte neke fotografije izložbe 'Sveto i profano'

0
Radiosarajevo.ba
Sjajna Renate Graf: Pogledajte neke fotografije izložbe 'Sveto i profano'
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Izložba

Pored fotografija, bit će izložene i knjige – putopisne bilješke koje je umjetnica ručno izrađivala tokom svojih putovanja.

Izložba će biti realizovana u produkciji JU BKC KS, uz pomoć Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, te uz podršku Austrijskog kulturnog foruma.

Ova fotografkinja je svoje putovanje započela 1993. godine kada je krenula na prvu ekspediciju duž Puta Svile zajedno sa svojim partnerom Anselom Kieferom. Počela je od Kine, prešla je pustinju Taklamakan i nastavila kroz Uzbekistan i Pakistan, stigla u Nepal, i završila svoje nevjerovatno  putovanje u Indiji. Ovaj početni susret sa indijskim potkontinentom ostavio je neizbrisiv trag na nju i time postaje ključna stvar za mnoga istraživanja koja će uslijediti.

Hadžije iz BiH pristižu  u Medinu: Posjetili  Poslanikovu džamiju i Revdu

Hadžije iz BiH pristižu u Medinu: Posjetili Poslanikovu džamiju i Revdu

Renate Graf se inače bavi filmskom fotografijom i crno-bijelim printovima. U početku je vodila fotografski dnevnik u kojem je bilježila fotografije i povezivala ih sa tekstovima autora koji su je najviše inspirisali na njenim avanturama. Toliko je stvari zabilježila da je to postala knjiga većeg formata koju je ona vlastoručno uvezivala. 

Tokom svega toga, umjetnica je osjetila potrebu da izrađuje slike u većem formatu i on se kreira u tamnoj komori korištenjem tradicionalnih tehnika. Njena posvećenost analognom radu daje puno na vrijednosti ovoj umjetnici i na bezvremenskom kvalitetu njenih umjetnina. Njene fotografije se fokusiraju na bilježene haosa, ljepote i raznolikosti društvenih nijansi našeg svijeta.

O svom radu Renate Graf kaže: "Nisam fotograf u klasičnom smislu riječi, moje slike postoje kako bi služile drugoj svrsi od one bilo kojeg pravog fotografa, one nisu potpune, ili konačne. Niti su savršene fotografije u traganju za tehničkim savršenstvom, one ne funkcionišu samo kao slike, već kao jezik, kao znakovi koji upućuju na značenje... One ne definišu, one svjedoče, i u ogromnoj kulturnoj raznolikosti svemira one su jezik za sebe, moj jezik kojim opisujem ono što vidim".

Dio fotografija možete pogledati na fotografijama koje je pripremio portal Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije