Opera Hasanaginica večeras na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

15
Radiosarajevo.ba
Opera Hasanaginica večeras na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo
Foto: NPS / Scena iz predstave

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo večeras u 19.30 sati bit će izvedena opera “Hasanaginica” kompozitora Asima Horozića, u režiji Sulejmana Kupusovića, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestro Dario Vučić.

U naslovnim ulogama pojavit će se Adema Pljevljak-Krehić i Leonardo Šarić dok ostatak podjele čine: Amir Saračević, Denis Isaković, Dajana Šegvić, Aida Čorbadžić, Ivan Šarić i Nedim Bašić.

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere i Balet Narodnog pozorišta Sarajevo.

Centar za nestale o potrazi za Dankom Ilić: Ne postoji osoba koja je u blizini, a da ne budi sumnju

Centar za nestale o potrazi za Dankom Ilić: Ne postoji osoba koja je u blizini, a da ne budi sumnju

Opera Hasanaginica koja danas predstavlja jednu od najdugovječnijih i najpopularnijih predstava Narodnog pozorišta Sarajevo, praizvedena je 18. marta 2000. godine. Riječ je o prvoj originalnoj poslijeratnoj opernoj produkciji u BiH, koja je oko sebe okupila renomirane umjetnike.

O Hasanaginici

Kako je dragovitom čovjeku kad pohodi rodni kraj najpoznatije balade koju je čovjek ikada spjevao? Ili, koju je žena ikada spjevala, što je vjerovatnije. Ijedna žena. A baš naša, tiha, smjerna srednjovjekovna žena, optočena debelim zidom, britkim moralom, tvrdim životom, uzaludnim slutnjama, krhkim snoviđenjima…

Na granici velikih, tuđih carstava, na beskrajnom ratištu i moriji, na kamenu gdje samo krv krvlju može da se spere. Sva predana, sva založena, sva razastrta, a uzgredna.

Sva ili-ili, sva ako-ako! I kad se učini da je na ivici razloga, da je u procjepu, obeznađena, izraste u čudo, pa traje i topi se, ili svisne. Majka. Sestra. Jaran. Posestrima. Janje i ljubovca…

Ničega nema osim naše bolne vlastitosti i neslućenoga nehaja, prirode. Bršljan je progrizao manji bunar, iz većeg je izdžikljao hrast, ali vode još ima, a treći je presahnuo od tuge što nestade ljudskog lica da se nadnese i ogleda. Kada se sad nadnesemo, čujemo smijeh što se razlijegao ovdje prije nekoliko vijekova, čujemo zvonjavu stada što žure na pojila i čujemo konjska kopita u tijesnom klancu… Dan je kulminirao.

Da smo došli u dane karnevala u Imotski, dvadesetak kilometara odavde, vidjeli bismo u povorci i kostimirane svate na konjima, Hasanaginicu i djecu, i čuli uz gusle Hasan-agin plač u desetercu, kao trajno znamenje da je pjesma pretočena u legendu i da još živi među ovim bistrim narodom stare Imote…

Jasna, bliza, neumoljiva, bolna, neizbježna asocijacija: majka! Naš život imao je vlastite udesnosti i knadio pjesme o njima, a bogato predanje stajalo nam je kao neizbježna inspiracija, toplo kao ognjište, veliko kao najveće biblioteke, kojih nije bilo. Jednom sam morao povjerovati da je “Hasanaginicu” spjevala sama Hasanaginica. Kako? Zar je to važno!…

Radno vrijeme blagajne svakim radnim danom od 9:00 do 15:00 sati.
Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije