Istekao rok koji je postavio haker operateru u Hrvatskoj: Podaci su objavljeni...

1
Radiosarajevo.ba
Istekao rok koji je postavio haker operateru u Hrvatskoj: Podaci su objavljeni...
Foto:IconicIT / Ilustracija

Haker koji je, kako je sam objavio u mailu medijima, hakirao A1 u Hrvatskoj i ukrao podatke najmanje 100.000 korisnika tog teleoperatera, što su kasnije i potvrdili iz A1.

Sinoć se javio i Indexu.hr.

U 23 sata javio je da A1 ima još tačno 20 minuta da uplati novac u kriptovalutama ili će baza podataka postati javna.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

"Za vrijeme pisanja poruke imaju tačno još 20 minuta. Ako ne uplate, baza podataka bit će javna", glasi e-mail koji je poslao u 23:01 na Index.hr..

Potvrdio je tako da mu dosad nije uplaćen traženi iznos od 150 ethereuma, odnosno oko 500 hiljada dolara, koji je tražio kao uvjet da ne objavi bazu s ličnim podacima korisnika na dark webu.

"Haker nam je poslao novi e-mail u kojem je napisao kako su podaci objavljeni. Pitali smo ga može li nam pokazati neki dokaz za to i njegov odgovor čekamo. To, jasno, znači i da mu A1 nije uplatio traženi iznos", pišu na Index.hr.

Policija je, s druge strane, potvrdila da provodi kriminalističko istraživanje. Na slučaju radi posebni policijski odjel za kibernetički kriminal. Intenzivno tragaju za počiniteljem, no zasad nema novosti o policijskoj istrazi.

Među ukradenim podacima su imena i prezimena, adrese, OIB-ovi i brojevi telefona korisnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije