Haker u Hrvatskoj napravio problem: Traži 500.000 dolara u kriptovaluti

0
Radiosarajevo.ba
Haker u Hrvatskoj napravio problem: Traži 500.000 dolara u kriptovaluti
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Policija traga za nepoznatim počiniteljem koji je hakirao teleoperatora A1 Hrvatska. Kompromitirani su lični podaci korisnika. Na elektroničke adrese nekih od njih poslana je obavijest iz A1, a ostalima, čiji su podaci ukradeni, trebala bi stići do sredine četvrtka.

Prema neslužbenim informacijama, riječ je o otprilike 100 hiljada korisnika.

Sinoć su neke novinske redakcije objavile informaciju da je počinitelj ucijenio tu kompaniju nakon što joj je provalio u podatke te da traži oko 500.000 dolara u kriptovaluti, piše Direktno.hr.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Iz policije poručuju da su upoznati s događajem koji je predmet medijskih napisa, te poduzimaju mjere radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica.

"Možemo potvrditi da se radi o imenima, prezimenima, adresi, OIB-u i broju telefona. Važno je za naše korisnike podsjetiti da se ne radi o financijskim podacima ili bankovnim karticama", kazala je Dubravka Štefanac Vinovrški, direktorica Korporativnih komunikacija u A1 Hrvatska.

Postojeći zakon nije predvidio raskid ugovora u ovakvim slučajevima. Budući da se radi o kompromitiranju ličnih  podataka, prvenstveno je AZOP nadležan, izjavila je Vesna Gašpar, glavna stručnjakinja u Odjelu komunikacijskih usluga, HAKOM.

"To su ozbiljne povrede. Za to su iznimno visoke novčane kazne koje su određene općom uredbom o zaštiti podataka. Agencija je već izricala u ovakvim slučajevima upravno novčane kazne", rekao je Zdravko Vukić, direktor Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije