Hakeri srušili stranice ministarstava u Ukrajini, ostavili poruku: Strahujte i očekujte...

0
Radiosarajevo.ba
Hakeri srušili stranice ministarstava u Ukrajini, ostavili poruku: Strahujte i očekujte...
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Veliki hakerski napad izveden je jutros na web stranice više ukrajinskih ministarstava, javljaju agencije. Srušene su stranice Ministarstava obrane, Ministarstva obrazovanja, Ministarstva energetike i Ministarstva vanjskih poslova. Hakirana je i stranica državne službe za hitne slučajeve.

Neke od stranica su nedostupne, a na stranicama Ministarstva osvanuo je tekst na ruskom, poljskom i ukrajinskom. "Ukrajinci! Sve informacije o vama postat će javne. Strahujte i očekujte najgore", stoji u poruci iznaad koje je prekrižena ukrajinska zastava.

Napad se dogodio u trenucima velikih tenzija između Rusije i Zapada zbog Ukrajine. Zbog moguće ruske invazije na Ukrajinu održano je nekoliko rundi pregovora kako bi se tenzije smirile, ali bezuspješno. Rusija je, podsjetimo, nagomilala oko 100.000 vojnika uz granicu s Ukrajinom, piše Index.hr.

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

Sjedinjene Američke Države su "spremne" na sve scenarije s Rusijom, bilo da je riječ o nastavku dijaloga ili o "odlučnom odgovoru" u slučaju napada na Ukrajinu, rekao je jučer blizak suradnik Joea Bidena nakon sedmice neuspješnih diplomatskih pregovora s Moskvom.

"Sada ćemo razmisliti i konzultirati se s našim saveznicima i partnerima o sljedećim koracima", rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan pred novinarima u Bijeloj kući. Po ocjeni američke obavještajne službe, Rusi još nisu "donijeli konačnu odluku" o eventualnoj invaziji na susjednu zemlju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije