SAD nudi nagradu od 10 miliona dolara ko pomogne u lociranju DarkSide hakera

3
Fena
SAD nudi nagradu od 10 miliona dolara ko pomogne u lociranju DarkSide hakera
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Vlada Sjedinjenih Američkih Država ponudila je nagradu za informacije o vođama kibernetičke kriminalne grupe DarkSide, koja je nedavno izvela napad na jedan od glavnih američki naftovoda, javlja AFP.

U četvrtak je SAD objavio nagradu od 10 miliona dolara (8,6 miliona eura) za informacije koje će pomoći u lociranju vođa hakerske grupe za ransomware poznata kao 'DarkSide'.

Ucjenjivački software (engl. ransomware) je vrsta štetnog softwarea koja korisniku uskraćuje pristup resursima na računaru i traži plaćanje otkupnine za uklanjanje postavljenih blokada.

Rezolucija o Srebrenici ima podršku u Ujedinjenim narodima, evo koje države su protiv

Rezolucija o Srebrenici ima podršku u Ujedinjenim narodima, evo koje države su protiv

Neki oblici ransomwarea kriptiraju datoteke, dok drugi jednostavno zaključavaju sistem te prikazuju poruku koja korisnika nagovara na plaćanje otkupnine.

To je najnoviji pokušaj zaustavljanja cyber-iznuđivanja kroz napade ove grupe, koju Washington okrivljuje za veliki prekid u radu naftovoda u maju ove godine.

Osim nagrade za lociranje vođa ove skupine, State Department također nudi do 5 miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja i presuda bilo kojeg od njih, u bilo kojoj zemlji, koji pokuša da učestvuje u DarkSide hakerskim napadima.

"Sjedinjene Države na taj način pokazuju svoju posvećenost zaštiti žrtava ransomware-a širom svijeta od eksploatacije od strane cyber kriminalaca", navodi se u saopćenju State Departmenta.

FBI je rekao da se DarkSide nalazi u Rusiji i da je odgovoran za hakerski napad u maju na 'Colonial' naftovod.

Napad na naftni kompleks izazvao je višednevnu blokadu rada naftovoda i prekid dotoka, što je uzrokovalo rast cijena gasa i nestašicu goriva na jugoistoku SAD-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije