Gledajte sjajnu Hasanaginicu iz Narodnog pozorišta Sarajevo na Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba
Gledajte sjajnu Hasanaginicu iz Narodnog pozorišta Sarajevo na Radiosarajevo.ba
FOTO: Radiosarajevo.ba / Izvedba Hasanaginice u Ljubljani

Povodom 20 godina od praizvedbe opere Hasanaginica, Narodno pozorište Sarajevo danas počinje sa live stream emitovanjem predstava putem svog YouTube kanala.

Zbog pogoršane zdravstvene situacije i rizika od širenja koronavirusa, sve kulturne priredbe u našoj zemlji su otkazane. Ali to ne sprječava kulturne institucije da, koristeći tehološke prednosti, i dalje komuniciraju s publikom. 

Upravo večeras, 21. marta, trebalo se održati svečano izvođenje opere Hasanaginica u čast jubileja - 20 godina od premijerne izvedbe opere Hasanaginica, koja je do sada imala preko 60 izvođenja širom BiH, regije i Evrope. 

Umjesto žive izvedbe, večeras imamo priliku preko linka gledati snimku 50. izvođenja opere Hasanaginica.

U naslovnim ulogama slušamo sjajne soliste iz originalne postave ove opere - Amilu Bakšić kao Hasanaginicu i Ivicu Šarića kao Agu Hasanagu. Uz njih, na sceni su Jasmin Bašić kao Imotski kadija; Margit Tomik kao Hasanaginicina majka; Denis Isaković kao brat, te Aida Čorbadžić kao sultanija; balet i hor Opere NPS, Sarajevska filharmonija.

Već u ponedjeljak 23. marta u 19:30 sati, slijedi arhivski snimak drame Balada o Omeru i Merimi prema tekstu Ferida Sokolovića, a u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića.

Prelijepi balet Petra Iljiča Čajkovskog Uspavana ljepotica u koreografiji Dinka Bogdanića moći ćete gledati 25. marta, s početko u 19,30.

U istom terminu, u petak 27. marta slijedi komedija Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama autora Almira Imširevića, prema motivima drame Jurislava Korenića i Reihana Demirdžića, u režiji Admira Glamočaka.

"Našu dragu publiku ovim putem obavještavamo da ćemo repertoar naših predstava za live stream objavljivati sedmično", poručili su iz Kuće na Obali.

Budite odgovorni - ostanite kod kuće!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije