Znate one crvene tačkice koje se pojave kad razbijete jaje? Evo što znače

Radiosarajevo.ba
Znate one crvene tačkice koje se pojave kad razbijete jaje? Evo što znače
Pixabay / Jaje

Znate one crvene tačkice koje se ponekad pojave nakon što razbijete jaje? One što čudno odudaraju od žumanjca i zbog kojih vam postane skoro pa nelagodno nastaviti s pripremom kajgane kojoj ste se do prije par trenutaka tako veselili?

Postoje dvije grupe ljudi. Oni koji će ih se po svaku cijenu riješiti, makar dobrih nekoliko minuta trebali pokušavati viljuškom odstraniti sluzavi dio i oni koji će samo slegnuti ramenima, a dok ih steže u želucu nastaviti s pripremom kao da pred sobom imaju školski primjer žumanjca.

O čemu se uopće radi?

Raznorazni defekti kad su u pitanju jaja nisu nimalo neuobičajena pojava, tvrdi Michael Darre, profesor emeritus i stručnjak za peradarstvo na Sveučilištu u Connecticutu za Huffington Post, prenosi Slobodna Dalmacija.

Razjasnio je i ovu misteriju - ako ste mislili da tamnocrvena tačkica na vašem jaju znači da je ono oplođeno, u krivu ste.

"Krvave tačkice obično su izazvane sićušnim razderanim tkivom kad se žumanjak ispušta iz jajnika kokoši, objašnjava. Moguće i da niste naišli na ovu nepoželjnu pojavu budući da danas tehnologija takve situacije uglavnom sprječava".

No ako jeste, koliko su "defekti" poput ovoga sigurni za konzumaciju?

Uglavnom u potpunosti, no sasvim ste slobodni svaku takvu tačkicu odstraniti iz jaja prije nego nastavite s pripremom. Radi se najčešće o komadićima tkiva (smeđe mrlje) ili krvi (crvenkaste).

Također rijetka pojava, no ne znači da se s njom dosad niste susreli. Proizvode ih uglavnom kokoši određene starosti - ili one jako mlade nesilice ili pak najstarije. Vjerojatnije je da ćete na dupli žumanjak naići u većim jajima.

I da, oba su potpuno sigurna za konzumaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije