Zdrava osoba dnevno može pojesti dva jajeta

Radiosarajevo.ba
Zdrava osoba dnevno može pojesti dva jajeta
Pixabay / Ilustracija
Stručnjaci se već godinama spore koliko je jaja sigurno konzumirati u toku jedne sedmice.

Određen dio stručnjaka tvrdi da jaja skraćuju život zbog visokog sadržaja holesterola, dok drugi ukazuju na bogatstvo nutrijenata u toj namirnici. Jedno je sigurno: nema razloga da ih zaobilazite.

"Prosječna osoba može bez problema unositi dva jajeta dnevno", kaže nutricionistica Carry Gans.

Štaviše, istraživanja su pokazala da su osobe koje su jele tri jajeta dnevno dok su bile na restriktivnoj dijeti uspjele postići značajne rezultate u gubljenju kilograme.

Žumance sadrži 90 posto kalcija, željeza, fosfora, cinka, tijamina, vitamina B6 i B12, folata i panototenske kiseline iz jajeta. Također, tu su i vitamini rastvorljivi u mastima, poput A, D i E. Također, za većinu ljudi, jaja ne predstavljaju rizik od rasta holestorola u krvi i srčanih bolesti, jer imaju nizak nivo zasićenih masti.

Još jedna prednost jajeta je u visokom sadržaju proteina, i to kompletnih, koji pružaju sve aminokiseline potrebne za opstanak.

Ipak, osobe koje imaju dijabetes, visok holesterol ili srčano oboljenje, trebale bi ograničiti unos jaja, jer moraju voditi računa da unos holesterola u toku dana ne pređe 200 mg (žumance sadrži 100 mg).

Jaja je najbolje jesti s povrćem i voćem i štedljivo koristiti ulje tokom pripreme, kako bi sve koristi od te namirnice nadjačale potencijalne rizike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije