Znate li zašto nalazite mrave u kadi? Odgovor će vas iznenaditi - 'oni mogu to osjetiti'

0
Radiosarajevo.ba
Znate li zašto nalazite mrave u kadi? Odgovor će vas iznenaditi - 'oni mogu to osjetiti'
Foto: Printscreen / Ilustracija/Mravi

Vjerovali ili ne, neke vaše dnevne navike mravima olakšavaju ulazak u vaš dom i pronalaženje puta do kade. Te insekte privlači vlaga, dugotrajni mirisi i hemijski spojevi, a sve je to prisutno u kupaonicama.

Kada češljamo kosu ili peremo tijelo, iza sebe ostavljamo nekoliko hemijskih spojeva koji izazivaju mrave i pozivaju ih u kupatilo. Šamponi i dlačice koje se nalaze blizu odvoda kade privlače mrave.

Kupatilo je puno pukotina i praznina, što mravima olakšava pronalaženje puta u naše domove. Što je još važnije, mravi osjete kada postoji nešto za njih u vlažnim i mokrim kupatilima.

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Oni mogu osjetiti vodu u kadi, komadić paste za zube koji je ostao na umivaoniku ili miris sapuna koji ispunjava kupatilo nakon pranja. Kada mravi pronađu željeno područje, šalju feromone koji pozivaju ostale članove kolonije da se pridruže invaziji.

Mravi su, također, skloni tamnom i toplom okruženju, a to je nešto što kupatilo može pružiti osim skloništa, ​​hrane i vode. Lako im je sakriti se u uglove i pukotine koje ne pomišljamo provjeriti prije nego što nastavimo sa svakodnevnim navikama, sve dok se ne suočimo s mravima u kadi.

Penzionerka pojela zaraženog mrava, simptomi se pojavljuju tek nakon par godina

Penzionerka pojela zaraženog mrava, simptomi se pojavljuju tek nakon par godina

Ako vas je pogodila invazija mrava ili strahujete od nje, postoji nekoliko rješenja. Za početak, obrišite vodu sa svih površina u kupatilu. Tokom i nakon tuširanja, držite ventilator u kupatilu uključen kako bi pomogao cirkulaciju vlažnog zraka i obeshrabrio mrave da uđu u suhu prostoriju.

Možete razmisliti o ulaganju u odvlaživač zraka za kupaonicu, osobito ako se vaš problem s mravima pogoršava. Također, čišćenje kupatila barem jednom sedmično može napraviti veliku razliku.

Obrišite kadu i umivaonik i uklonite sve pukotine u zidu koje bi mogle biti ulaz za mrave. Uklonite smeće iz kupatila, odčepite i očistite odvode i potencijalno ciljajte na mrave koji su možda već napali kadu. Domaća otopina bijelog octa, borne kiseline i eteričnih ulja u tome će vam pomoći.

Nastavite sa sedmičnom rutinom čišćenja kako biste bili sigurni da se više nikada nećete suočiti s invazijom mrava, javlja House Digest.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije