Znate li za kolač "lažna mađarica"? Jednostavan recept za ovu slatku senzaciju
Jedan od najjednostavnijih recepata za kolač definitivno je lažna mađarica. Bilo da ju radite s pudingom ili vrhnjem, s mliječnom ili crnom čokoladom, lažna mađarica kolač je koji se radi s čim god da imate kod kuće.
Upravo takav je i ovaj recept. Možete mijenjati sastojke, prilagođavati ga po svojoj želji, ali u suštini ostaje isti. Treba vam krema za mađaricu, neka vrsta keksa koja će glumiti slojeve mađarice i na posljetku čokoladni ganache.
U ovom receptu koristit ćemo puding od čokolade za kremu, petit kekse (ili neke slične kekse) za kore i čokoladu za kuhanje i maslac za glazuru.
Crna Gora proglasila trodnevnu žalost nakon masakra na Cetinju
Sastojci:
- 1 pakiranje Petit Beurre keksa (ili sličnih keksa)
- 2 pakiranja čokoladnog pudinga
- 500 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 100 g čokolade za kuhanje
- 50 g maslaca
Priprema:
U loncu pomiješajte pudinge s malo mlijeka (oko 100 ml) i šećerom. Preostalo mlijeko stavite na vatru i kad zakuha, ulijte smjesu pudinga i šećera, stalno miješajući dok se ne zgusne. Ostavite puding da se ohladi.
Na dno plitkog pravokutnog pladnja stavite prvi sloj keksa. Možete ih poprskati malo mlijeka ili soka od voća ako želite da budu mekši. Kada se puding ohladi, u njega dodajte omekšali maslac i dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku kremu.
Na kekse stavite pola kreme, poravnajte. Preko nje stavite drugi sloj keksa, a zatim preostalu kremu. Na kraju poravnajte površinu.
Na pari otopite čokoladu s malo maslaca i prelijte kolač. Ostavite da se ohladi i stvrdne.
Kolač stavite u frižider na nekoliko sati ili preko noći da se sve dobro stisne i poveže, piše Net.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.