Znate li koristiti štapiće za jelo? Puno je jednostavnije nego što se čini

2
Radiosarajevo.ba
Znate li koristiti štapiće za jelo? Puno je jednostavnije nego što se čini
Foto: Screenshot / Štapići za jelo

Pribor za jelo kineskog porijekla, ali korišten širom Azije, jesu skromni štapići za jelo koji su svestran alat, a ponekad i jedini alat potreban za uživanje u obroku.

Kada se zateknemo u azijskom restoranu, često dok ne savladamo tehniku, mučimo muku da pojedemo komadić sushija ili ukusnu kung pao piletinu.

I dok držimo dah pred prijateljima za stolom, kada uspijemo, možemo uživati u slasnim zalogajima.

Tonči Huljić za Radiosarajevo.ba: Mi na ovim prostorima ne možemo jedni bez drugih

Tonči Huljić za Radiosarajevo.ba: Mi na ovim prostorima ne možemo jedni bez drugih

Porijeklo i evolucija

Rani štapići za jelo izrađivani su od jednostavnih materijala poput drveta ili bambusa, a prvobitno su se koristili za kuhanje i posluživanje. Vremenom su se razvijali kako su se širili u različite kulture.

Do 3. vijeka nove ere, štapići su se proširili na Japan, Koreju i Vijetnam, a svaka kultura je prilagođavala dizajn svojim kulinarskim potrebama. Kako je tehnologija napredovala, materijali koji su se koristili za štapiće za jelo su se diverzificirali, poboljšavajući njihovu funkcionalnost i estetiku.

Rast cijena sladoleda: Zašto će osvježenje ovog ljeta koštati više?

Rast cijena sladoleda: Zašto će osvježenje ovog ljeta koštati više?

Vrste štapića za jelo

Štapići za jelo dolaze u različitim stilovima, svaki sa jedinstvenim karakteristikama i kulturnim značajem. Razumijevanje ovih razlika može poboljšati vaše iskustvo objedovanja i cijeniti ovaj svestrani pribor.

Drveni štapići za jelo su tradicionalni i popularni za svakodnevnu upotrebu. Pružaju topao dodir i dobar hvat, što ih čini pogodnim za razna jela. Mnogi ljudi cijene estetsku kvalitetu drvenih štapića za jelo, jer često dolaze u prekrasnim dizajnima i završnim obradama.

Korak-po-korak vodič o korištenju štapića za jelo

Spremni ste da počnete koristiti štapiće za jelo? Slijedite ove jednostavne korake kako biste izgradili svoje vještine i samopouzdanje!

Korak 1: Držite prvi štapić za jelo

Počnite tako što ćete staviti jedan štapić za jelo između palca i baze domalog prsta. Štapić za jelo treba udobno da se naslanja na vaš domali prst dok ga palcem pričvršćujete. Ovaj štapić za jelo će vam služiti kao sidro, ostajući nepomičan tokom cijelog procesa. Pobrinite se da je siguran, ali i opušten, ne želite da vam sklizne ili da vam bude zategnuto.

Korak 2: Postavite drugi štapić za jelo

Zatim uzmite drugi štapić za jelo i držite ga kažiprstom i srednjim prstom. Postavite ga poput olovke, omogućavajući mu da se slobodno kreće. Ovaj štapić za jelo je vaš primarni alat za hvatanje hrane, stoga ga držite čvrsto, ali ne prejako. Ključno je održati fleksibilnost, što vam omogućava da prilagodite hvat po potrebi.

Štapići za jelo
Foto: Screenshot: Štapići za jelo

Korak 3: Podesite hvat i kontrolu

Kada se osjećate ugodno s osnovnim pokretom, usredotočite se na podešavanje hvata. Labav, fleksibilan hvat omogućava bolju kontrolu i preciznost. Vježbajte podizanje malih komada, postepeno prelazeći na osjetljiviju hranu poput rezanaca ili riže. Obratite pažnju na to kako vaši prsti reagiraju sa štapićima za jelo, prilagođavajući ih po potrebi za bolje rukovanje.

Korak 5: Vježbajte s raznolikom hranom

Konačno, vrijeme je da isprobate svoje vještine s raznovrsnom hranom. Počnite s većim, lako hvatljivim namirnicama poput rolnica sushija ili debelog povrća. Kako budete osjećali više samopouzdanja, izazovite se manjim, klizavim namirnicama poput riže, rezanaca ili čak malih komadića voća. Što više vježbate s različitim teksturama, to ćete postati vještiji u korištenju štapića za jelo.

I onda uživajte u delicijama bez muke, a i pohvalite se prijateljima za večerom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije