Rast cijena sladoleda: Zašto će osvježenje ovog ljeta koštati više?

2
Radiosarajevo.ba
Rast cijena sladoleda: Zašto će osvježenje ovog ljeta koštati više?
FOTO: AA / Ilustracija / Sladoled

Osvježenje koje svi volimo, sladoled, ovog ljeta stiže po višoj cijeni, a ključni razlog krije se u poskupljenju jednog od njegovih najvažnijih sastojaka - kokosovog ulja.

Cijene kokosovog ulja, esencijalnog za proizvodnju mnogih vrsta industrijskog sladoleda, u 2025. godini zabilježile su značajan rast, a stručnjaci predviđaju da će taj trend potrajati, s obzirom na to da potražnja i dalje nadmašuje ponudu.

Krajem maja, veleprodajna cijena filipinskog kokosovog ulja, koje se smatra referentnim na svjetskom tržištu, dosegnula je čak 2.800 dolara po toni, što je približno dvostruko više nego u istom periodu prošle godine. Nepovoljni vremenski uslovi u ključnim proizvođačkim zemljama poput Indonezije i Filipina, koje zajedno opskrbljuju tri četvrtine globalnih zaliha kokosovog ulja, negativno su utjecali na proizvodnju, direktno pospješujući rast cijena, piše Al Jazeera.

Novinarka Mirza Vranj hospitalizirana: Oglasila se iz bolnice

Novinarka Mirza Vranj hospitalizirana: Oglasila se iz bolnice

Analiza britanske poslovne konsultantske kompanije RIFT pokazuje da su cijene sladoleda na štapiću i u kornetima u supermarketima Velike Britanije već u maju porasle za 7,6 posto.

Razlog tome je upravo skuplje kokosovo ulje koje, zbog svoje visoke tačke topljenja, industrijski proizvedeni sladoled čini stabilnim i čvrstim na sobnoj temperaturi, a pri tom ne narušava okus ni teksturu. Upravo je to ono što prehrambene kompanije cijene jer omogućava kvalitetan proizvod bez kompromisa.

Kokos, kao tropska biljka, oslanja se na specifične vremenske uvjete, kombinaciju obilnih kiša i sunca, koji su ove godine narušeni zbog pojave fenomena El Niño. Ovaj atmosfersko-okeanski fenomen izazvao je sušu i visoke temperature u jugoistočnoj Aziji, posebno u razdoblju od juna do oktobra prošle godine.

Znate li zašto zmije ujedaju ljude? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Znate li zašto zmije ujedaju ljude? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Kako kokosovim palmama treba oko godinu dana da daju plodove, efekti su osjetni tek sada,a smanjena proizvodnja direktno je utjecala na ponudu kokosovog ulja u 2025. godini.

Službeni podaci Ministarstva poljoprivrede SAD-a ukazuju na očekivani pad globalne proizvodnje kokosovog ulja na 3,6 miliona tona u periodu 2024/2025., što predstavlja smanjenje od 5 do 10 posto u odnosu na prethodnu sezonu. Prema procjenama analitičara, ni sezona 2025/2026. neće donijeti značajnije poboljšanje.

Na cijenu sladoleda dodatno utiče i politika korištenja kokosovog ulja u proizvodnji biogoriva. Filipinska vlada je u oktobru prošle godine povećala obavezu miješanja biodizela sa većim udjelom koko-metil estera, derivata kokosovog ulja, što je dodatno povećalo potražnju za ovom sirovinom.

Cilj je do kraja 2025. godine povećati udio biodizela sa 3 na 4 posto, a do 2026. čak na 5 posto, što znači da će se znatna količina kokosovog ulja preusmjeriti za proizvodnju čistijih izvora energije. Ovaj potez dodatno pritiska tržište jer je za svaki dodatni procenat miješanja potrebna ogromna količina kokosovih plodova.

U svjetlu ovih okolnosti, proizvođači sladoleda i drugih slatkiša počinju tražiti alternative koje bi smanjile proizvodne troškove. Jedna od njih je i kokosovo ulje kao zamjena za kakao puter, čija cijena je na svjetskom tržištu također drastično porasla, dosegnuvši rekordnih 12.931 dolara po toni krajem prošle godine. Kokosovo ulje, koje je stabilnija i jeftinija alternativa, postaje sve češći sastojak, naročito u veganskim proizvodima ili čokoladama bez mliječnih sastojaka.

Obilježen dan sladoleda u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Obilježen dan sladoleda u Sarajevu

Pored industrijske potražnje, na cijenu kokosovog ulja utiče i rastuća popularnost na društvenim mrežama, gdje je promovirano kao univerzalni lijek za niz problema, od ljepote do zdravlja. Ovaj trend povećava potražnju u niši kozmetike i wellness proizvoda.

Ipak, povećanje proizvodnje nije jednostavno. Uzgajivači ne mogu brzo proširiti plantaže zbog dugog perioda sazrijevanja stabala i zakonskih ograničenja koja štite okoliš od krčenja šuma. Klima se mijenja, a prelazak iz fenomema El Niño u La Niña, koji donosi obilne padavine i poplave, dodatno otežava sadnju i žetvu.

Sve ukazuje na to da će cijene sladoleda ovog ljeta ostati visoke, a moguće i naredne godine. Za sve ljubitelje sladoleda, možda je pravo vrijeme da razmotre alternative poput voćnih šerbeta dok tržište ne pronađe stabilniju ravnotežu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije