Znate li da postoji plijesan ubica? Sa njom treba posebno postupati

0
Radiosarajevo.ba
Znate li da postoji plijesan ubica? Sa njom treba posebno postupati
Foto: Pexels / Ilustracija / Plijesan

Kako kućanstva počinju uključivati ​​grijanje, broj nepoželjnih gostiju je u porastu u domovima diljem zemlje.

Tiho se šireći toplim i vlažnim prostorima doma, plijesan je gljivica koja se može relativno brzo udomaćiti. Stručnjaci upozoravaju da bi ovaj sve češći problem mogao predstavljati ozbiljnu zdravstvenu opasnost i da se s njim mora postupati pažljivo.

Spore plijesni povezuju se s respiratornim bolestima, uključujući astmu, kronične infekcije sinusa i alergijske reakcije. U ekstremnijim situacijama, Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da godišnje ubije 3,2 miliona ljudi diljem svijeta.

Ubijeni policajac u Bosanskoj Krupi je otac bivšeg juniorskog reprezentativca BiH

Ubijeni policajac u Bosanskoj Krupi je otac bivšeg juniorskog reprezentativca BiH

Daniel Ufland, osnivač internetske platforme za stiliziranje interijera Flitch, ističe za Mirror opasnosti uznemirujuće plijesni. Rekao je: "Nepravilno tretiranje plijesni oslobađa spore u zrak. Ako se protokom zraka ne upravlja pravilno, te se spore mogu proširiti na druga područja vašeg doma, što dovodi do još veće kontaminacije."

Kako bi se izborili s tim problemom, stručnjak savjetuje vlasnicima kuća da koriste ličnu zaštitnu opremu kao što su maske s filterom, rukavice i zaštita za oči prije nego što se pozabave bilo kakvom plijesni. Daniel je rekao: "Maske moraju imati filter za hvatanje spora, odvajajući ih od zraka koji udišete. Rukavice vas štite od dobivanja spora ili jakih proizvoda za čišćenje po vašim rukama. Zaštita za oči će zaštititi vaše oči od proizvoda kao što je izbjeljivač, dok nošenje kombinezona znači da vaša normalna odjeća neće biti kontaminirana sporama."

Izbjegavajte ih: Ovih šest sobnih biljaka u kupatilu stvara plijesan

Izbjegavajte ih: Ovih šest sobnih biljaka u kupatilu stvara plijesan

Tokom čišćenja također je važno otvoriti prozore i zatvoriti ostale dijelove kuće kako biste spriječili da spore putuju zrakom.

Kako očistiti plijesan u kući?

Koristite specijalizirana sredstva za uklanjanje plijesni

Specijalizirana sredstva za uklanjanje plijesni često su formulirana za određenu namjenu ili su višenamjenska i mogu se koristiti u svakoj prostoriji. Svaki će proizvod imati posebne upute na boci.

Koristite izbjeljivač

Pomiješajte izbjeljivač u otopinu jednog dijela izbjeljivača i četiri dijela vode, a zatim njime obrišite plijesan. Poslije osušite zahvaćeno područje čistom krpom. Daniel je rekao za Mirror: "Preporučujem da prvo testirate otopinu izbjeljivača na dijelu zida ili pločica kako biste bili sigurni da neće oštetiti boju."

Koristite bijeli ocat

Bijeli ocat može se koristiti za čišćenje plijesni u područjima gdje se ne mogu koristiti jake hemikalije, poput kuhinja. Koristite mješavinu jednog dijela vode i jednog dijela bijelog octa, obrišite plijesan sa površine vlažnom krpom, zatim je osušite drugom, piše Klik.hr.

Daniel je napomenuo: "Obavezno bacite sve krpe korištene za čišćenje plijesni jer će biti kontaminirane sporama."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije