Jednostavan trik koji možete raditi svakog jutra kako biste zaustavili plijesan u vašem domu

0
Radiosarajevo.ba
Jednostavan trik koji možete raditi svakog jutra kako biste zaustavili plijesan u vašem domu
Foto: Pexels / Ilustracija

S dolaskom hladnijih dana, mnogi se odlučuju zatvoriti prozore i uključiti grijanje kako bi se ugrijali i stvorili ugodnu atmosferu. Međutim, ova praksa može dovesti do povećanja rizika od stvaranja plijesni u domovima, zahvaljujući ustajalom zraku i vlazi koja se akumulira, posebno nakon tuširanja.

Plijesan nije samo neugodna, već može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme i oštetiti strukturu vašeg doma. Stručnjaci dijele savjete kako da lako i efikasno spriječite njen nastanak.

"Uključivanje grijanja na oko 20 minuta ujutro može pomoći u kontrolisanju vlažnosti u prostoriji," izjavio je stručnjak.

Zlatan Fazlić Fazla za Radiosarajevo.ba: O "Teatarskoj" i ciklusu posvećenom opsadi Sarajeva

Zlatan Fazlić Fazla za Radiosarajevo.ba: O "Teatarskoj" i ciklusu posvećenom opsadi Sarajeva

"Otvorite prozore kako biste omogućili protok zraka, a zatim uključite grijanje kako biste spriječili zamagljivanje prozora."

S obzirom na to da Britanci počinju razmišljati o podizanju temperature u svojim domovima, stručnjak John Cutts upozorava na opasnost koja se krije na prozorskim daskama. "Uobičajeno je da se prozori zamagle tokom noći, što često rezultira vlažnim prozorskim daskama. Iako se kondenzacija možda ne čini kao veliki problem, ona može postati ozbiljna kada počne rasti plijesni, koji se lako širi po prostoriji."

Cutts savjetuje da se ujutro obrišu kapljice kondenzacije s prozora, otvore prozori radi boljeg provjetravanja i zapečate svi mogući promašaji na prozorima koji mogu pogoršati problem.

Za one koji se suočavaju s posebno "parnim" prozorima, predlaže da ih prvo obrišu papirnim ubrusima ili da investiraju u biljke poput orhideja, koje su poznate po svojoj sposobnosti da upijaju vlagu iz zraka.

Plijesan nije samo estetski problem — ona predstavlja ozbiljnu opasnost po zdravlje. NHS upozorava da dugotrajno izlaganje plijesni može oslabiti imunološki sistem, povećati rizik od respiratornih problema i astme, te izazvati alergijske reakcije.

Najugroženiji su posebno djeca, starije osobe, osobe s postojećim plućnim bolestima ili atopijskim dermatitisom, kao i svi čiji imunološki odgovor nije u punoj snazi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije