Ubacite ovo u mašinu kada perete čarape: Postat će bijele poput snijega

2
Radiosarajevo.ba
Ubacite ovo u mašinu kada perete čarape: Postat će bijele poput snijega
Foto: Pexels / Bijele čarape

Kako oprati bijele čarape da budu zaista opet bijele? Prema komentarima ljudi s društvenih mreža postoji dobar trik koji to vrlo uspješno ostvaruje.

Oni kažu kako ovu akciju uspješno možete obaviti koristeći kristale sode koji su korisni za mnoge kućanske poslove. Kristali sode sigurni su za sve vrste tkanina i mogu biti korisni pri pranju jer omekšavaju vodu.

Kako ide postupak?

Namočite čarape u toplu vodu s nekoliko kašika kristala. Važno je dobro promiješati vodu i kristale koji će vodu učiniti mutnom. Nakon toga čarape stavite u mašinu s ostalim bijelim vešom. Kada je ciklus gotov, skinite čarape i ostavite ih da se osuše u sušilici.

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

Inače, kristali sode mogu se koristiti i za čišćenje začepljenih cijevi, smrdljivih veš mašina, uklanjanje masnoće i prljavštine, ali i algi s terasa.

A koji su još dobri načini izbjeljivanja veša?

Jedan od najjeftinijih načina za savršeno izbjeljivanje veša jest s pomoću kalijeva permanganata kojeg možete kupiti u apoteci. U 10 litara vruće vode stavite nekoliko kristala kalijeva permanganata.

Voda će postati roskaste boj, ali to je dobar znak, ne brinite. Dodajte 200 grama deterdženta za veš i dobro promiješajte pa u to stavite mokar veš. Posudu pokrijte najlonskom vrećicom ili folijom te ostavite tako najmanje četiri sata, a najbolje preko cijele noći. Kada veš izvadite iz ove tekućine, iscijedite ga te stavite na pranje u mašinu.

Tu je i trik s praškom za pecivo. Jednu vrećicu stavite u prašak za pranje veša pa promiješajte, piše D&D.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije