Ukoliko vam je veš nakon pranja grub onda pravite ovu grešku: U ovom je rješenje

0
Radiosarajevo.ba
Ukoliko vam je veš nakon pranja grub onda pravite ovu grešku: U ovom je rješenje
Foto: Pexels / Veš mašina / Ilustracija

Previše deterdženta u bubnju pravi veliku količinu pjene, zbog čega se veš "lijepi", a samim tim se i neće dobro oprati.

Ako je veš poslije pranja u veš mašini previše gruba i neprijatna na dodir, onda ste sipali preveliku količinu deterdženta ili praška za pranje.

Veća količina praška ili tečnog deterdženta možda će biti efikasnije u skidanju fleka, ali će napraviti potpuno drugi problem. Ostaci deterdženta koji se nisu dobro isprali imaju za posljedicu da veš bude grub na dodir.

Nakon što je Rijad izgubio život, porodica Heldovac donirala njegove organe i spasila tri života

Nakon što je Rijad izgubio život, porodica Heldovac donirala njegove organe i spasila tri života

Koliko deterdženta zapravo treba koristiti?

Dovoljne su dvije kašike za mašinu koja može da primi oko 12 kilograma veša, odnosno jedna kašika deterdženta za prosečnu mašinu koja prima oko osam kilograma.

Naučnici otkrili: Ovo je program za pranje odjeće koji troši najviše vode, a time i struje

Naučnici otkrili: Ovo je program za pranje odjeće koji troši najviše vode, a time i struje

Ako perete na ruke potrebna vam je još manja doza. Istina, količina deterdženta koja je potrebna može se razlikovati od marke do marke proizvođača, ali čak i kada na deklaraciji piše da ga treba stavljati više, imajte na umu da uputstvo pišu proizvođači, čiji je cilj da ga potrošite i kupujete više, upozorava Wirecutter.

Stvari mogu biti i gore ako upotrebljavate deterdžent visoke efikasnosti (HE), koji predstavlja visoko koncetrovanu formulu s malo pjene i može se koristiti u tradicionalnim i HE mašinama. Ti su deterdženti najčešće dvostruka koncentracija "običnih", pa ih treba stavljati u duplo manjoj mjeri, pogotovo kad uzmete u obzir da nove veš mašine su visoko efikasne jer koriste i manje vode za pranje veša od starijih modela. Tako se uobičajene količine deterdženta zapravo ne mogu ni otopiti.

Veš mašina

Kako skinuti s veša preveliku količinu deterdženta?

Da biste odeći vratili puni sjaj, morate ukloniti višak deterdženta koji se uvukao u vlakna. Potopite veš u mješavini sirćeta i vode. U sudoperi ili kadi pomiješajte jednu šoljicu sirćeta u jedan litar vode i namočite odjeću. Istrljajte vidljive tragove deterdženta, a zatim ostavite veš da odstoji, a onda ga ponovo stavite u mašinu na ciklus ispiranja odjeće, piše Krstarica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije