Doktorica objasnila zašto nikad ne treba pojesti sir s kojeg ste odrezali plijesan

0
Radiosarajevo.ba
Doktorica objasnila zašto nikad ne treba pojesti sir s kojeg ste odrezali plijesan
Foto: Pexels / Sir

Ako rezanjem plijesni pokušavate produžiti vijek trajanja komada sira koji vam stoji u frižideru, rizikujete dobiti mučninu, povraćanje ili alergijsku reakciju.

"Plijesan je poput sante leda. Na vrhu možete vidjeti neke dijelove, ali dublje se krije više plijesni koje ne možete vidjeti golim okom", rekla je dr. Dana Brems.

Kada je riječ o tvrdim sirevima, poput cheddara, dr. Brems savjetuje da odrežete oko tri centimetra ispod pljesnivog dijela.

Turisti bježe iz apartmana, dim stigao u Split: "Užasno smrdi po paljevini i pada pepeo"

Turisti bježe iz apartmana, dim stigao u Split: "Užasno smrdi po paljevini i pada pepeo"

"Takav sir bi trebao biti u redu za jelo, jer plijesan teže prodire u tvrde sireve", dodala je.

Međutim, teško je spasiti mekše sireve. Zato savjetuje da odmah bacite u smeće pljesnivi svježi sir, brie ili camembert.

Dr. Brems dodala je da, ako imate oslabljen imunitet ili ste alergični na plijesan, najbolje je ne rizikovati jedenjem sira koji je popljesnivio te ga je jednostavnije baciti. Isto pravilo vrijedi i za mekanu hranu, poput umaka od paradajza. Kod takve hrane nikada nije sigurno ukloniti plijesan i pojesti ostatak.

Australski naučnik za hranu, Gary Kennedy, kaže da hljeb spada u srednju kategoriju. Ako se upljesnivi, uklonite nekoliko kriški s obje strane. Također kaže da opetovano izlaganje plijesni može imati slične učinke na tijelo kao trovanje kemikalijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije