Šta uraditi ako pronađete plijesan na zemlji vaših sobnih biljaka?

0
Radiosarajevo.ba
Šta uraditi ako pronađete plijesan na zemlji vaših sobnih biljaka?
Foto: Pixabay / Sobne biljke

Bez obzira na to koliko pažljivo brinete o svojim sobnim biljkama, ponekad njihova zemlja može imati plijesan na površini iako biljke zapravo izgledaju kao da su izvrsnog zdravlja.

Novi pupoljci, listovi i cvjetovi i dalje se pojavljuju, a ipak postoji nešto čudno u tlu: neobičan bjelkasti sloj.

Ovo su razlozi koji se najčešće ponavljaju

  • Prečesto zalijevanje: možda ste biljci dali previše vode, više nego što je potrebno, a prevlažna zemlja je predstavljala idealne uvjete za razvoj plijesni
  • Malo provjetravanja okoline: možda ste pažljivo slijedili upute o zalijevanju i učestalosti, ali obratite pažnju na izmjenu zraka u okolini u kojoj se nalaze biljke; u bilo koje doba godine važno je provjetravati prostorije, pogotovo ako su dosta vlažne
  • Tlo loše kvalitete: ako nije posebno prilagođeno potrebama svih vrsta biljaka, moglo bi potaknuti širenje plijesni u kombinaciji s drugim faktorima poput onih koji su malo prije objašnjeni

Šta uraditi ako pronađete plijesan na svojim voljenim biljkama?

Ministar Ramo Isak uvjeren: 'Rata u Bosni i Hercegovini neće biti'

Ministar Ramo Isak uvjeren: 'Rata u Bosni i Hercegovini neće biti'

Ne brinite jer prisutnost plijesni ne znači da će vas biljka napustiti. Međutim, pazite da se radi o običnoj plijesni, a ne o drugim nepoželjnim zarazama, piše Novi list.

Prije svega, važno je intervenirati na površinskom sloju zemlje gdje je prisutna plijesan. Uzmite kašiku i skinite svu plijesan.

Ako to nije dovoljno, presadite biljku, promijenivši zemlju. Koristite čistu posudu i pažljivo očistite onu u kojoj se nalazila biljka zaražena plijesni. Zatim provjerite zalijevanje i odvod vode.

Mnoge biljke uopće ne podnose stagniranje vode u tanjiriću. Mijenjajte zrak u sobi barem jednom dnevno. Također ne zaboravite pohraniti vreće sa zemljom na suho mjesto kako biste spriječili stvaranje plijesni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije