Znate li da možete odmrznuti meso za samo 10 minuta? Za trik potrebna je namirnica koju svi imamo
Odmrzavanje mesa ponekad može biti dugotrajno, posebno kada se nađemo u brzom tempu savremenog života.
Mnogi ljudi pribjegavaju bržim metodama, kao što je korištenje mikrovalne, ali ovaj proces može uticati na kvalitet mesa.
Ali postoji jednostavan trik koji će vam omogućiti da brzo i efikasno odmrznete meso za samo deset minuta, koristeći običan šećer.
Jakov Milatović danas stiže u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini
Odmrzavanje mesa u mikrovalnoj
Nije najpreporučljivija metoda, jer ovaj proces može dovesti do neravnomernog odmrzavanja, što utiče na kvalitet mesa. Često se dešava da dio mesa počne da se kuha u mirkovalnoj, dok je drugi dio još uvek zamrznut, što dovodi do gubitka sočnosti i ukusa.
Kako odmrznuti meso – koristite šećer i toplu vodu
Ovo je dugo poznat trik koji obezbeđuje ne samo brzo odmrzavanje, već i očuvanje ukusa i teksture mesa.
Proces je jednostavan. U toploj vodi, nešto iznad sobne temperature (oko 40-45 stepeni Celzijusa), rastvorite kašiku običnog šećera. Zatim stavite komad mesa koji želite da odmrznete u rastvor. Važno je da prvo izvadite meso iz kese, folije ili druge ambalaže u kojoj ste ga držali.
Poslije deset minuta meso je spremno za dalju pripremu.
U ovom procesu, šećer djeluje kao katalizator koji ubrzava proces odmrzavanja. Dodatna prednost je što šećer poboljšava ukus mesa, zadržavajući njegovu mekoću i nježnost, piše Krstarica.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.