Mnoge domaćice prave ovu grešku kada odmrzavaju mljeveno meso: Možete ugroziti svoje zdravlje

1
Radiosarajevo.ba
Mnoge domaćice prave ovu grešku kada odmrzavaju mljeveno meso: Možete ugroziti svoje zdravlje
Foto: Pexels / Mljeveno meso/Ilustracija

Mljeveno meso često se čuva u zamrzivaču, pa je korisno znati najsigurnije metode za njegovo odmrzavanje.

Prije svega, kako biste ubrzali proces, preporučuje se da prije zamrzavanja meso spakujete u vrećice i pritisnete ga kako bi bilo što tanje. Na taj način će se meso brže odmrznuti kasnije. Najvažnije je zapamtiti da mljeveno meso nikada ne odmrzavate u vrućoj vodi ili na pultu, jer na taj način meso postaje podložnije bakterijama koje mogu izazvati trovanje hranom.

Iako ponekad vrijeme ne dopušta ovu metodu, odmrzavanje mljevenog mesa u zamrzivaču smatra se najpouzdanijim. Ova metoda omogućava najveću kontrolu nad temperaturom i drži meso van opasne zone u kojoj se bakterije mogu brzo razmnožavati. Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), potrebno je cijeli dan da se pola kilograma mljevenog mesa odmrzne u zamrzivaču, a nakon odmrzavanja treba ga iskoristiti u jednom do dva dana.

Doktor Ahmed Shahin iz Gaze dobio posao u sarajevskoj bolnici

Doktor Ahmed Shahin iz Gaze dobio posao u sarajevskoj bolnici

Za brže odmrzavanje, koje zahtijeva više pažnje, mljeveno meso možete preliti hladnom vodom ili ga potpuno potopiti u hladnu vodu. Važno je osigurati da je pakovanje mesa hermetički zatvoreno kako biste spriječili ulazak bakterija. Ako meso potopite, vodu mijenjajte svakih 30 minuta. Ova metoda omogućuje da se manja pakiranja mesa odmrznu za sat vremena ili manje, ali meso treba odmah pripremiti nakon odmrzavanja.

Najbrži način za odmrzavanje mljevenog mesa je korištenje mikrovalne. Prije toga, uklonite ambalažu koja nije otporna na toplotu i stavite meso u posudu prikladnu za mikrovalnu. Ako koristite ovu metodu, meso također treba odmah kuhati nakon odmrzavanja, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije