Ako meso pečete na ovome povećavate rizik od raka: Doktorica otkrila pet savjeta

0
Radiosarajevo.ba
Ako meso pečete na ovome povećavate rizik od raka: Doktorica otkrila pet savjeta
Foto: Pexels / Ilustracija

Catherine Carpenter, profesorica bolničke ishrane i članica UCLA Jonsson Comprehensive Cancer Center, upozorava da jedenje mesa pečenog na visokim temperaturama može povećati rizik od raka.

To možda nije ono što želite čuti uoči sezone roštiljanja, ali pridržavajući se ovih nekoliko savjeta možete roštiljati na zdrav način.

Pečenje mesa na roštilju na visokim temperaturama može pougljeniti meso – uz sagorijevanje masnoće, što proizvodi kancerogene hemikalije poznate kao heterociklički amini (HCA) i policiklički aromatski ugljikovodici (PAH). Produžena izloženost ovim hemikalijama, koje također nastaju iz ispušnih gasova vozila, korozivnih tvari i drugih zagađivača, može oštetiti DNK, a s vremenom se mogu razviti i tumori.

IGK: Želje Vučića, Dodika i ruskih lobista o rezoluciji o genocidu neće se ostvariti u Kanadi

IGK: Želje Vučića, Dodika i ruskih lobista o rezoluciji o genocidu neće se ostvariti u Kanadi

Dr. Catherine Carpenter ističe da dugotrajna izloženost HCA i PAH povećava rizik od raka prostate, debelog crijeva i gušterače. Posebno s PAH-ovima, koji su aerosoli proizvedeni od dima od pečenja koji se također talože na mesu, potencijal izloženosti je dvostruk: od kontakta zbog gutanja hrane i kroz udisanje dima.

Dr. Carpenter nudi ovih pet savjeta za roštiljanje kako bi se smanjio rizik od izlaganja ovim karcinogenima.

Iako je u većini slučajeva izlječiv, u Hrvatskoj je rak debelog crijeva drugi najčešći uzrok smrti od raka, javlja Ordinacija.hr.

  • Nemojte peći meso na direktnoj vatri. Ako imate više grijača, stavite meso iznad grijača koji nema plamen, pecite na indirektnoj toploti.
  • Ako se meso mora peći na žaru na direktnoj vatri, često ga okrećite kako biste smanjili izloženost kancerogenim tvarima.
  • Ako meso ima ugljene dijelove, odrežite ih prije posluživanja.
  • Meso poslužite s voćem i povrćem koje sadrži antioksidanse koji suzbijaju djelovanje hemikalija koje uzrokuju rak.
  • Slično tome, razmislite o mariniranju mesa u marinadi na bazi citrusa prije pečenja na roštilju. Meso će apsorbirati citruse, a antioksidansi će neutralizirati hemijske učinke karcinogena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije