Revolucija u medicini: Lucas prvo dijete na svijetu koje je izliječeno od agresivnog tumora na mozgu

1
Radiosarajevo.ba
Revolucija u medicini: Lucas prvo dijete na svijetu koje je izliječeno od agresivnog tumora na mozgu
Foto: Pexels / Ilustracija

Lucas, koji je sa šest godina dobio dijagnozu glioma moždanog debla, jednog od najagresivnijih tumora mozga, proslavio je nedavno svoj 13. rođendan, a njegov tumor potpuno je nestao nakon sedam godina liječenja.

Lucas je postao prvo dijete na svijetu koje je pobijedilo ovu smrtonosnu vrstu tumora, poznatu kao difuzni intrinzični pontinski gliom (DIPG).

Dječak je sudjelovao u eksperimentalnom liječenju u Francuskoj, gdje je primao lijek everolimus (Afinitor), koji je izazvao snažne reakcije na njegov tumor. Liječnici su iznenađeni njegovim potpunim oporavkom, s obzirom na agresivnost ove vrste tumora, koji obično rezultira smrću unutar devet mjeseci od postavljanja dijagnoze.

Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'

Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'

Francuski liječnik Jacques Grill, voditelj programa za tumore na mozgu u Centru za rak Gustave Roussy u Parizu, izjavio je da je Lucas "pobijedio sve izglede preživljavanja". Međutim, naučnici upozoravaju da je potrebno daljnje istraživanje kako bi se razumjelo zašto je Lucas reagirao na liječenje, dok druga djeca nisu, i kako bi se pronašli načini primjene ovog saznanja u liječenju drugih pacijenata, piše Science Alert.

Iako Lucasov slučaj pruža nadu, naučnici naglašavaju da su potrebne dodatne studije i vremenski period od 10 do 15 godina kako bi se razvile efikasne terapije za veći broj djece oboljele od DIPG-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije