Prvi pacijenti primili revolucionarnu vakcinu za borbu protiv raka

2
Radiosarajevo.ba
Prvi pacijenti primili revolucionarnu vakcinu za borbu protiv raka
Foto: EPA / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Prvi pacijenti u Velikoj Britaniji primili su revolucionarnu vakcinu protiv raka kao dio globalnog ispitivanja.

Naučnici koriste mRNA tehnologiju koja stoji iza Covid vakcina kako bi stvorili nove vakcine koje bi mogle liječiti, pa čak i izliječiti rak.

Vakcina djeluje tako da ističe određene proteinske markere na stanicama kancerogenog tumora imunološkom sustavu, omogućavajući da se obrana pacijenta aktivira i napadne kancer, koji bi inače ostao neotkriven.

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Zdravstveni zvaničnici su rekli da je NHS "na čelu ispitivanja vakcina protiv raka".

Ispitivanje vodi tim naučnika u Imperial College NHS Healthcare Trust i Imperial College London, koji tvrdi da je ovo prvo ispitivanje ovakvih vakcina u Velikoj Britaniji, primjenjujući ih na britanske pacijente u bolnici Hammersmith, zapadni London.

Istraživanje će procijeniti sigurnost i učinkovitost vakcine protiv raka pluća, raka kože i drugih "čvrstih tumora", rekli su istraživači.

Osamdesetjednogodišnji čovjek iz Surreya s rakom kože bio je prvi koji je primio vakcinu, nazvanu mRNA-4359. Nakon ograničenog uspjeha s drugim tretmanima, uključio se u ispitivanje i rekao da "morate promijeniti činjenicu da jedna od dvije osobe oboli od raka".

Victoria Atkins, ministrica zdravlja, rekla je da bi ova "prekretnica" mogla napraviti razliku u "brojnim životima".

"Vakcina ima potencijal da spasi još više života, revolucionarizirajući način na koji tretiramo ovu strašnu bolest terapijama koje su učinkovitije i manje toksične", rekla je.

"To ističe naš položaj kao supersile u biomedicinskim znanostima i našu predanost istraživanju i razvoju", dodala je.

mRNA terapija jedan je od dva glavna tipa vakcina protiv raka koje razvijaju znanstvenici diljem svijeta, ali ova ih "stvarno uzbuđuje" zbog načina na koji bi mogla revolucionarizirati liječenje raka.

Drugi oblik vakcine protiv raka koji se razvija mora biti "personaliziran" i zahtijeva uzimanje genetskog materijala iz tumora osobe kako bi se stvorila posebna injekcija za nju.

Stručnjaci se nadaju da će mRNA vakcine protiv raka služiti kao "gotove" i "gotove za upotrebu" injekcije koje se mogu davati više pacijentima s određenom vrstom raka, umjesto da se moraju prilagoditi pojedincu.

Očekuje se da će biti potrebne različite vrste mRNA vakcina za liječenje različitih oblika raka.

Za razliku od tradicionalnih vakcina koje se daju kako bi se spriječile bolesti uzrokovane zaraznim virusima poput ospica i velikih boginja, ove će se davati pacijentima koji već imaju rak.

Nije moguće stvoriti univerzalnu injekciju za rak jer se svaki tumor razlikuje prema vrsti i osobi.

Međutim, nadamo se da će prepoznavanjem zajedničkih markera na stanicama raka vakcine moći ciljati i eradikovati tumore te spriječiti njihov povratak. Ljudi koji su imali rak vjerojatnije će ga ponovno dobiti ili postati otporni na liječenje.

Stručnjaci se nadaju da će se liječenje razviti u lijek za rak.

Dr. David Pinato, konzultant onkolog i znanstvenik na Imperial College, rekao je za The Telegraph da je mRNA vakcina "učinkovitija" u izlaganju tumoru i u budućnosti bi se mogla koristiti kako bi se spriječio povratak.

"Očajnički nam trebaju ove vakcine da preokrenu tok protiv raka. Nove mRNA imunoterapije protiv raka nude novu mogućnost regrutiranja vlastitog imunološkog sustava pacijenta da se bori protiv njihovog raka", rekao je.

"Ovo istraživanje još je u ranoj fazi i može proći nekoliko godina prije nego što bude dostupno pacijentima, ali ovo ispitivanje postavlja ključne temelje koje nas približava novim terapijama koje su potencijalno manje toksične i preciznije."

Prof. Peter Johnson, nacionalni klinički direktor za rak u NHS-u, rekao je: "NHS je na čelu ispitivanja vakcina protiv raka, koje bi mogle biti revolucionarne ako uspijemo vakcinirati ljude protiv vlastitog raka kako bismo spriječili njihov povratak nakon liječenja."

Rekao je da se očekuje "pionirski rad na bolnicama diljem zemlje" i očekuje da će "u sljedećim godinama hiljade više pacijenata sudjelovati" u ispitivanjima.

NHS je prošle godine najavio "Lansirnu platformu za vakcine protiv raka" u suradnji s njemačkom farmaceutskom firmom BioNTech kako bi ubrzao ispitivanje mRNA vakcina protiv raka, koje se očekuje da će početi ove godine.

Rani faza Mobilize ispitivanja u Imperialu dio je suradnje britanske vlade s drugom farmaceutskom firmom, Moderna, kako bi razvila mRNA vakcine protiv raka u Velikoj Britaniji.

Regrutirat će se nekoliko stotina sudionika iz Velike Britanije, SAD-a i Australije tokom sljedeće tri godine.

Pacijenti će primati ili samo vakcinu ili u kombinaciji s imunoterapijskim lijekom pembrolizumab, a pratit će ih do 34 mjeseca, piše Telegraph

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije