Znakovi koji govore da je vašem braku došao kraj

Radiosarajevo.ba
Znakovi koji govore da je vašem braku došao kraj
Mnogi psiholozi i sociolozi bave se temom braka i razvoda, a jedno od najvažnijih pitanja koje se nameće je ono o znakovima koji pokazuju da je razvod izgledan.

Profesor Justin Lehmiller sa Sveučilišta Ball State u Indiani iznio je zanimljive zaključke o ovoj temi na svom blogu posvećene seksu i psihologiji. Nekoliko faktora pokazalo se itekako važnim kada je riječ o promišljanju o ulasku u brak.

Godine nisu samo broj, kažu istraživanja, ni kada je riječ o razlici u godinama, ni kada je riječ o godinama koje parovi provode u vezi prije braka. Idealno trajanje veze prije braka je tri godine, a izgledno je da kratka veza vodi u kratak brak.

Iako se laicima čini nevažnim, obrazovanje supružnika igra važnu ulogu u održavanju sretnog braka. Istraživanja kažu da žene sa završenim preddiplomskim studijem imaju 78 % šanse održati brak 20 godina, dok one sa srednjom školom imaju "samo" 41 % šanse. Muškarci sa završenim faksom imaju 67 % šanse za dug brak, a oni sa srednjom školom imaju 47 %.

Psihička neuravnoteženost jednog partnera može biti pogubna za brak, koliko god da je suprotna strana mirne naravi. Anksioznost i depresija, koja posljednjih godina pogađa sve više ljudi, gotovo su sigurni preduvjeti za razvod braka.

Bračna nevjera, začudo, nije siguran indikator raspada braka, ali je neizbježna u raspravama o razvodu. Preljub dovodi do manjka sreće u braku i razmišljanja o razvodu, a konačno i do razilaženja, barem je tako pokazalo 17 godina dugo istraživanje s uzorkom od 1.500 osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije