Zimski obrok: Recept za zasitno amiško varivo s kupusom i mljevenim mesom
Amiško varivo od kupusa i mljevene junetine jednostavan je, ali obilan i zasitan obok. Mladi kupus reže se i kuha zajedno s mesom, krompirom, mrkvom, lukom, celerom i jednostavnijim začinima poput soli i bibera u mješavini vode i soka od paradajza.
Ova kuhinja poznata je po jednostavnim, ali obilnim i zasitnim obrocima temeljenim na mesu, krompiru i povrću.
Ovo je jedan od onih recepata u kojem možete prilagoditi sastojke sadržaju u frižideru. Po želji možete ubaciti i komadiće brokule, cvjetače, pastrnjaka ili drugog sličnog povrća.
Turisti iz Hrvatske preplavili skijalište u BiH: "Predivno je, a cijene upola niže nego na Alpama"
Sastojci
- 500 ml soka od paradajza
- 450 g mljevene junetine
- 280 g krompira
- 250 g mrkve
- 75 g stapke celera
- 1 glavica mladog kupusa
- 1 luk
- sol i biber
Priprema
Dinstajte mljevenu junetinu i sitno nasjeckani luk u velikom loncu na malo masnoće po želji ili vode. Kada meso dobije tamnosmeđu boju, dodajte krompir, mrkvu i celer narezan na manje komade. Kupus narežite na trake i stavite u lonac s drugim sastojcima.
Podlijte sve zajedno vrućom vodom (oko 500 ml) i sokom od paradajza. Posolite i pobiberite. Kuhajte varivo na laganoj temperaturi oko sat vremena, odnosno dok povrće ne omekša. Poslužite toplo s kriškom kljeba, piše Punkufer.
To je to, prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.