Zdravlje / Želite smršati? Više sna će vam dobro doći

24. 01. 2020. u 20:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 4

Više sna moglo bi vam pomoći u mršavljenju i stvaranju mišića, smatra stručnjak za spavanje Gaj Medouz.

Nema sumnje da postoji veza između nedostatka sna i povećanog udjela tjelesnih masnoća, smatra ovaj ljekar, piše B92.

"Spavanje manje od sedam do osam sati tokom noći se povezuje sa viškom tjelesne težine. Istraživanja su pokazala da osobe koje u prosjeku spavaju šest sa i tokom noći, imaju 27 posto veće šanse da će imati problem sa gojaznošću. Kod onih koji u prosjeku spavaju pet sati tokom noći, taj rizik je povećan za čak 73 posto", rekao je Medouz.

Nedostatak sna može da pruzrokuje gojaznost jer bez adekvatnog odmora hormoni sitosti i gladi, leptin i grelin, ostaju van kontrole. To može biti okidač za žudnju, posebno za slatkišima.

Ako želite da budete zdravi i fit, spavanje bi trebalo da vam bude prioritet, dodao je.

Medouz preporučuje da uvijek u krevet idete u isto vrijeme, spavate barem sedam do osam sati tokom noći, da uklonite sve uređaje poput televizora i mobilnih telefona iz svoje spavaće sobe.

Posebno je važno da na spavanje ne idete pod stresom. Opustite se prije svakog odlaska u krevet. Izbegavajte spavanje u pretoplim sobama, niže temperature su bolje za kvalitetan san i svakako se nećete buditi otečeni, navodi B92.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA