Želite smršati? Ove zdrave ugljikohidrate možete uključiti u prehranu

0
Radiosarajevo.ba
Želite smršati? Ove zdrave ugljikohidrate možete uključiti u prehranu
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Ugljikohidrati u umjerenim količinama dobri su za tijelo, ono zapravo treba ugljikohidrate za obavljanje bilo koje tjelesne aktivnosti.

Ugljikohidrati su prva stvar koju eliminišemo iz prehrane kada započnemo mršanje. A tu su i dijete poput keto, koje propagiraju namirnice s niskim udjelom ugljikohidrata, jer to brže potiče gubitak na težini. Ali, ugljikohidrati u umjerenim količinama dobri su za tijelo, naše tijelo zapravo treba ugljikohidrate za obavljanje bilo koje tjelesne aktivnosti, prenosi Jutarnji.hr.

Dobro uravnotežena prehrana s umjerenom količinom zdravih ugljikohidrata važna je za održavanje tjelesne težine i zadovoljavanje prehrambenih potreba. Postoje opcije zdravih ugljikohidrata koje morate imati u svakodnevnoj prehrani, pa čak i kada pokušavate skinuti višak kilograma.

Zašto nam trebaju

Ugljikohidrati su primarni izvor energije za tijelo. Oni pomažu u zdravom funkcioniranju mozga, mišića, bubrega i održavanju cjelokupnog zdravlja. Kada lišite svoje tijelo ugljikohidrata, nije rijetkost da se pojave glavobolje, umor i slabost. Mnoge namirnice svrstavamo u skupinu ugljikohidrata, a neke među njima je uvijek poželjno jesti u umjerenim količinama.

Batat

Poznati i kao slatki krompir izvrstan je izvor ugljikohidrata, vlakana, minerala i vitamina. Ima visok sadržaj antioksidansa koji štite organizam od kroničnih bolesti. Osim što daje energiju, također potiče dobro zdravlje, bolje funkcioniranje mozga i imunološki sustav. Prevenira upale i štiti od dijabetesa.

Mahunarke

Bogate su složenim ugljikohidratima, proteinima i vlaknima pa dugo osiguravaju osjećaj sitosti. Mahunarke u svakodnevnoj prehrani pomažu regulirati razinu šećera u krvi, kontrolirati krvni tlak i potaknuti zdravlje srca. Antioksidansi u mahunarkama sprječavaju oštećenje stanica u tijelu i pomažu protiv starenja.

Mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi su izvrsni za izgradnju mišića i osiguranje energije. Dobiveni od mlijeka bogati su zdravim ugljikohidratima. Također sadrže laktozu, koja je prirodni šećer prisutan u mliječnim proizvodima. Ali, neki su ljudi osjetljivi na laktozu i kazein, ali većina može bez poteškoća konzumirati jogurt i kefir. Bogati su i proteinima, kalcijem, vitaminima B i kalijem, a osiguravaju dobre bakterije koje potiču imunosni sustav i štite nas od upala i alergija.

Voće

Neko je voće bogatije ugljikohidratima, a među njima su lubenice, jagoda i dinje. Također sadrže prirodni šećer te bogatstvo esencijalnih minerala i vitamina koje zahtijeva naše tijelo. Voće je najzdravija opcija ugljikohidrata koju se treba uključiti u svakodnevnu prehranu, bez obzira na činjenicu da pokušavate izgubiti na težini... Pri tome će voće i pomoći jer smanjuje žudnju za slatkim.

Cjelovite žitarice

Ječam, smeđa riža, proso i heljda izvor su složenih ugljikohidrata, a dobro uravnotežena prehrana mora uključivati cjelovite žitarice, jer nas duže drže sitima i pomažu nam u postizanju zdrave tjelesne težine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije