Sve prednosti rotkvica: Odlične su za mršavljenje
Rotkvice su neizostavan dio gotovo svakog stola. Mogu se servirati na razne načine, uz kuhana jaja, mladi luk i hren.
Mnogi nisu znali da su rotkvice bile vrlo cijenjene još u davna vremena. Uzgajaju se već više od 3000 godina. Stari Grci prinosili su ih kao žrtvu bogovima, a Rimljani su radnicima davali platu u rotkvicama.
Pune su vitamina i minerala kao što su bakar, mangan, kalij, vitamina C, K i B6, a sadrže i kalcij, željezo, fosfor, cink i natrij. Ljekovita svojstva rotkvica vrlo su poznata i ovim povrćem su se liječile mnoge tegobe još prije pojave lijekova, a mnogi ih koriste i danas kao alternativu modernoj medicini. Crne rotkvice su ljekovitije od crvenih.
Brojni su benefiti rotkvica, a neke od njih su da imaju antibakterijska i antigljivična svojstva, pomažu kod tegoba dišnih puteva, posebno kod kašlja i astme, potiču izlučivanje sluzi iz dišnih organa, prirodni su diuretik, potiču stvaranje crvenih krvnih stanica, dobre su za mršavljenje jer imaju malo kalorija, a puno vlakana, poboljšavaju probavu, smanjuju rizik od upale urinarnog trakta, čiste bubrege, uklanjaju loš zadah iz usta, štite od raka jer su odličan antioksidans, ublažavaju menstrualne bolove...
Od rotkvica se može napraviti i sirup za iskašljavanje. Recept je vrlo jednostavan.
Potrebno vam je 900 grama rotkvica, 250 grama meda i sok od dva limuna. Nasjeckanu rotkvicu pomiješajte s medom i sokom limuna. Stavite u staklenu posudu, poklopite i ostavite 24 sata na hladnom mjestu. Procijedite u sterilne flaše i dobro zatvorite. Konzumirajte tri puta dnevno po jednu kašičicu prije jela.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.