Želite kućnog ljubimca? Evo šta trebate znati prije odabira

0
Radiosarajevo.ba
Želite kućnog ljubimca? Evo šta trebate znati prije odabira
Pixabay / Životinje

Kornjača, papagaj, zlatna ribica, pas, mačka, hrčak, zec…

Izbor je beskrajan i zavisi samo o vama, o vremenu koje ste spremni uložiti u brigu o kućnom ljubimcu, ali i o tome kakav odnos želite s kućnim ljubimcem.

Svaka životinja ima posebne potrebe i zahtijeva određenu vrstu brige i prije nego što odlučite kupiti ili udomiti ljubimca, morate se informisati, prenosi net.hr.

Slijede pitanja na koja morate imati odgovore prije odluke o kućnom ljubimcu.

Koliko slobodnog vremena imate?

Najvažnije pitanje je zapravo koliko ste slobodnog vremena spremni uložiti u brigu o kućnom ljubimcu. Ako odaberete psa, vjerojatno ćete ga morati šetati tri puta dnevno, a ako odaberete ribicu, njoj ćete morati posvećivati nešto manje pažnje.

Životinje - undefined

Pixabay: Životinje

Ne zaboravite, ovisno o vrsti psa ili vrsti ribice koje nabavite, zavise i njihove specifične potrebe. Ako odaberete psa koji pušta dlaku, dio tog slobodnog vremena morat ćete uložiti u redovno četkanje, a i u nešto češće usisavanje. Kornjaču nećete morati odgajati, ali psa ćete morati naučiti šta smije a šta ne.

Možete li priuštiti kućnog ljubimca?

Kućni ljubimac košta. Ne govorimo samo o kupnji psa s pedigreom ili o nabavci egzotičnog papagaja.

Životinje - undefined

Pixabay: Životinje

Govorimo o godinama suživota i o troškovima odgoja, prehrane, liječenja i higijene. Kućni ljubimci donose radost u naše živote, ali isto tako moramo biti spremni na odricanja i promjenu životnog stila.

Šta s kućnim ljubimcem tokom godišnjeg odmora i putovanja?

Važno je koliko često putujete i imate li podršku komšija, prijatelja, ukućana jer vaš ljubimac trebat će pažnju, bez obzira na vaše planove i želje.

Možda želite otići u prekrasan hotel na moru u kojem ste odsjeli prošle godine, ali taj hotel ne prima kućne ljubimce. Ako imate podršku jednostavno ih možete zamoliti da pripaze na njega, ali isto tako morate biti sigurni da će se znati i htjeti kvalitetno posvetiti vašem ljubimcu.

Koji su vaši dugoročni planovi?

Kućni ljubimac je dugogodišnja obveza. Na primjer, kornjače uz ispravnu brigu dožive i 40 godina. Zato morate znati koji su vaši dugoročni planovi i uklapa li se kućni ljubimac u te planove.

Životinje - undefined

Pixabay: Životinje

Ako u sljedećih 5 godina planirate imati dijete, zapitajte se hoćete li imati vremena za psa i hoćete li mu moći posvetiti dovoljno vremena i pažnje. Je li kućni ljubimac kojeg planirate kupiti ili udomiti prikladan za malu djecu?

Imate li prikladan dom za kućnog ljubimca kojeg želite?

Ako živite u garsonijeri od 15 metara kvadratnih u kojoj se spotičete sami o sebe, nećete kupiti argentinsku dogu, zar ne? Provjerite kakav dom treba kućnom ljubimcu kojeg želite.

Ako je to kornjača, provjerite kakav je terarij idealan za očuvanje njenog zdravlja. Isto kao što argentinsku dogu ne biste držali u garsonijeri, kornjaču ne smijete držati u premalom terariju.

Koje su vaše zakonske obaveze?

Da, kao vlasnik ili budući vlasnik kućnog ljubimca imate određene zakonske obaveze. Zato vam savjetujemo da prije nabavke kućnog ljubimca proučite Zakon o zaštiti životinja te proučite kako grad u kojem živite reguliše obaveze vlasnika kućnih ljubimaca.

Što želite od kućnog ljubimca?

Tek kada odgovorite na sva prethodna pitanja i informirate se, možete se zapitati što vi želite od kućnog ljubimca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije