Zdravlje: Najbolja hrana za jačanje imuniteta

Radiosarajevo.ba
Zdravlje: Najbolja hrana za jačanje imuniteta
/ Ilustracija
Imunološki sistem je odbrambeni mehanizam tijela koji se bori protiv bolesti i infekcija. Imunitet štiti tijelo od vanjskog utjecaja bakterija, virusa, alergena i drugih mikroorganizama.

Hrana koju jedemo ima veliki utjecaj na imunološki sistem. Konzumiranje namirnica koje su bogate hranjivim tvarima, mogu pomoći u jačanju imuniteta i stvaranju veće otpornosti na bolesti, piše Daily Mail.

Bijeli luk

Bijeli luk je jedna od najboljih namirnica za jačanje imuniteta. Ima snažna antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva koja pomažu tijelu u borbi protiv infekcija. Redovita konzumacija bijelog luka pomaže tijelu u borbi protiv infekcija i upalnih bolesti poput prehlade, reumatoidnog artritisa, upalne bolesti crijeva i multiple skleroze.

Osim toga, bijeli luk može pomoći u smanjenju krvnog pritiska i nivoa holesterola te pomoći u sprječavanju raznih vrsta karcinoma. Da biste ostali zdravi, jedite jedan ili dva češnja bijelog luka dnevno.

Med

Jedna kašika meda dnevno je izuzetno dobra za imunološki sistem. Njegova antibakterijska i antimikrobna svojstva štite tijelo od virusa, gljivica i bakterija. Med također poboljšava probavni sistem i liječi refluksnu kiselinu. Pomaže umiriti upaljeno grlo, regulira šećer u krvi te liječi kašalj i prehladu. Kašika meda za doručak je izvrsna za jačanje imuniteta. 

Đumbir

Đumbir je izvrstan za jačanje imunološkog sistema tijela i liječenje mnogih zdravstvenih problema. Osim što je snažan antioksidans, đumbir ima protuupalna, antiseptička, antibakterijska i antivirusna svojstva.

Đumbir također pomaže u liječenju kašlja, grlobolje, groznice i općenito ubijanju virusa prehlade. Osim toga, đumbir ublažava želučane probleme, kontrolira nivo šećera u krvi, štiti srce i krvne sudove i ublažava glavobolje. Pijte dvije šoljice čaja od đumbira dnevno da bi ojačali imunološki sistem i odbranili se od prehlada.

Jogurt

Kako bi ojačali imunološki sistem, u svoju prehranu uvrstite jogurt. Jogurt sadrži dobre bakterije Bifidobacterium lactis koje pomažu u jačanju imuniteta. Svakodnevno konzumiranje jogurta može smanjiti učestalost crijevnih infekcija, različitih vrsta virusnih infekcija, a može i poboljšati probavu i smanjiti vrijeme prehlade. 

Naranče

Naranče su bogate vitaminom C, snažnim antioksidansom koji pomaže u jačanju vašeg imunološkog sistema. Vitamin C potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica, koje pomaže ojačati imunitet. Naranče su također dobar izvor vitamina A, vitamina B9 i bakra koji su važni za imunološki sistem. Da biste ojačali imunitet, popijte čašu svježeg soka od naranče ujutro i jednu čašu kasnije u danu. 

Kupus

Kupus obiluje vitaminom C koji je odličan za jačanje imuniteta i sprječavanje razvoja bolesti. Pomaže u liječenju prehlade, gripe i kašlja te djeluje antiseptički na dišne organe. Bilo da ga koristimo kao glavno jelo ili prilog, tijekom zimskih mjeseci trebali bi konzumirati kiseli kupus dva do tri puta sedmično.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije