Zdrava prehrana: Očistite krvotok od toksina ovim namirnicama

Radiosarajevo.ba
Zdrava prehrana: Očistite krvotok od toksina ovim namirnicama
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Dobra cirkulacija i zdrava krvna slika potrebni su za naše cjelokupno stanje organizma. Upravo se krvlju tvari prenose u tijelu: nutrijenti, hormoni, imunološke stanice i kisik, a u isto se vrijeme odvajaju štetne komponente. 

Zdravlje krvi i krvotoka uvelike ovisi o hrani koju jedemo. Uz ove namirnice očistite krv i ojačajte ju kako biste se bolje osjećali. 

1. Hrana bogata željezom

Hrana bogata željezom gradi jaku krov jer pridonosi stvaranju hemoglobina. Radi se o spoju koji pomaže u opskrbi tijela kisikom tako da dostavlja kisik u stanice. Nedostatak željeza pogađa između 500 miliona i dvije milijarde ljudi, prema Univerzitetu u Chicagu. 

Iako željezo najviše dobivamo iz životinjskih izvora, postoje i biljke kojima ga možemo nadoknaditi, a to su bademi, leća, soja i zobene pahuljice.

2. Hrana s visokim udjelom proteina

Proteini su ključno za stvaranje antitijela , a protein koji se nalazi u krvi, albumin, je zaslužan za prijenos molekula te cirkulaciju.

Visokokvalitetno meso, riba i mliječni proizvodi opskrbljuju tijelo tzv. cjelovitim proteinima koji sadrže sve aminokiselina kako bi tijelo moglo funkcionirati. 

3. Hrana s malo zasićenih masti

Hrana koja pomaže u kontroli holesterola također je zaslužna za zdravlje cirkulacije. Za balansiranu krv birajte mršavo meso i low-fat mliječne proizvode. Izbjegavajte prženu hranu i obroke s trans mastima. Zamijenite zasićene masnoće s nezasićenim omega tri masnim kiselinama koje se nalaze u ribi, maslinovom ulju i avokadu. 

4. Složeni ugljikohidrati

Prehrana s manje rafiniranih šećera i obrađenih ugljikohidrata učinit će dobro za vašu krv, ali i probavu. Visok nivo šećera u krvi može voditi oksidaciji koja šteti molekulama i uzrokuje upalne procese u tijelu. 

Kad imamo previše šećera u krvi, višak se veže za crvene krvne stanice i šteti im. Tražite hranu s niskim glikemijskim indeksom, a to su voće, povrće, cjelovita zrna i orašasti plodovi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije