Zbog ovih šest razloga osjećate glad odmah nakon doručka: Jednu grešku svi prave

0
Radiosarajevo.ba
Zbog ovih šest razloga osjećate glad odmah nakon doručka: Jednu grešku svi prave
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Probudili ste se, pojeli doručak i samo sat ili dva nakon toga osjećate neizmjernu glad i prazninu u želucu. Ako u kratkom periodu nakon doručka imate potrebu da ponovno jedete, to može da oteža održavanje normalne tjelesne težine.

A postoji nekoliko razloga zašto osjećate glad vrlo brzo nakon doručka:

Ne unosite dovoljno kalorija

Požar u Sarajevu: Vatrogasci na terenu

Požar u Sarajevu: Vatrogasci na terenu

Zavirite u restorane koji očaravaju historijom: Izdvojili smo 20 najboljih

Zavirite u restorane koji očaravaju historijom: Izdvojili smo 20 najboljih

Prvi obrok u danu bi trebalo da bude u rasponu između 300 i 400 kalorija. Ako pokušavate da izgubite koji kilogram, kalorijska vrijednost doručka bi trebalo da bude između 300 do 350 kalorija, a ako pokušavate da održavate tjelesnu težinu, doručak bi trebalo da ima od 350 do 400 kalorija. To su vrijednosti kojima treba da se vodite, odnosno o kojima treba da razmislite prilikom izbora namirnica za doručak.

Nutritivna vrijednost namirnica nije odgovarajuća

Ono šta jedete je još važnije od toga koliko jedete. Prema nutricionistima, važno je da svaki doručak sadrži proteine ​​jer će oni da daju duži osjećaj sitosti i tako će da spriječe naglu glad.

Ali, doručak treba da sadrži i ugljene hidrate koji su potrebni za energiju i zdrave masti za sitost. Zato bi doručak trebalo da sadrži oko 13 do 20 grama proteina, 40 do 55 grama uglenih hidrata i 10 do 15 grama zdravih masnoća. Hrana bogata vlaknima je, takođe, važna jer je za njenu probavu potreban duži period što doprinosi osjećaju sitosti.

Jednostavno i prirodno: Napravite spasonosni sirup koji dokazano pomaže kod grlobolje

Jednostavno i prirodno: Napravite spasonosni sirup koji dokazano pomaže kod grlobolje

Loš izbor namirnica

Pecivo, mliječni proizvodi, sir, tost, palačinke, pahuljice su samo neki od prilično popularnih izbora za doručak, ali oni nisu najbolji za postizanje sitosti jer ne sadrže sve četiri hranjive materije- proteine, ugljene hidrate, zdrave masti i vlakna.

Ako se odlučite za slatku hranu poput pekmeza, mafina, peciva punjenih čokoladom, takođe ćete da ostanete gladni jer takva hrana kratkoročno daje energiju koja se vrlo brzo isprazni. Ako ne možete da odustanete od jutarnje slatke poslastice, pronađite načina da ih kombinujete sa drugim namirnicama koje će da vam daju potrebnu dozu energije.

Naučnici upravo utvrdili: Ova dijeta četiri puta brže sagorijeva najštetnije masti u organizmu

Naučnici upravo utvrdili: Ova dijeta četiri puta brže sagorijeva najštetnije masti u organizmu

Simptomi koje imate možda ne uzrokuju glad

Glavobolja, umor i mučnina mogu da budu znakovi gladi, ali zapravo mogu da budu znak nečeg sasvim drugog.

Ako ste neprestano gladni, to može da znači da vam nedostaje sna, da ste dehidrirani, da ste u PMS-u, a moguće je i da ste konzumirali previše šećera ili da vam je količina šećera u krvi počela naglo da pada. Zato na trenutak razmislite o tome kako se osjećate i pokušajte da otkrijete da li ste zaista gladni.

Naučnici upravo utvrdili: Ova dijeta četiri puta brže sagorijeva najštetnije masti u organizmu

Naučnici upravo utvrdili: Ova dijeta četiri puta brže sagorijeva najštetnije masti u organizmu

Potrebna vam je užina

Doručak bi trebalo da osigura sitost tri do četiri sata. Ako ustajete rano ujutro i doručkujete odmah nakon buđenja, moguće je da ćete da budete gladni mnogo prije ručka i to je u redu.

Zato na posao ponesite užinu koja će da vam osigura proteine, ugljene hidrate i zdrave masti i neće da ima kalorijsku vrijednost višu od 150 kalorija. Tako ćete da budete siti, ali nećete da pojedete više nego što je vašem organizmu do ručka potrebno, prenosi žena.blic.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije